Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Värmlands HR-direktör Josefine Ståhlberg gläds åt att vårdkonflikten är över. Foto: SVT

Vårdkonflikten över – Region Värmland lättad

Uppdaterad
Publicerad

Vårdkonflikten är över. Båda parterna har accepterat medlarnas senaste bud, som bland annat innehåller viss arbetstidsförkortning, och vårdstrejken avbryts med omedelbar verkan.

Den två månader långa konflikten, med övertids- och mertidsblockad, anställningsstopp och sedan ett par veckor strejk även i Värmland, har påverkat patienter och vårdpersonalen med flyttad och inställd vård. Och in i det sista satt region Värmlands förhandlingsgrupp under fredagen i lokal förhandling med Vårdförbundet om skyddsarbete.

De hade nått vissa överenskommelser, men nu kan de slänga dagens arbete i papperskorgen, för det nya avtalet gäller direkt.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Det nya avtalet innebär i stora drag arbetstidsförkortning för flera av dem som jobbar på obekväm tid. Den omfattande övertiden ska enligt det nya avtalet utvärderas. Avtalet säkrar också en god löneutveckling för Vårdförbundets medlemmar.

– Vi är väldigt glada att man kommit överens på central nivå, det är bra för båda parter, säger Josefine Ståhlberg, HR-direktör på Region Värmland.

Stor påverkan även i Värmland

Konflikten har påverkat på flera sätt i Värmland, framförallt med den mer- och övertidsblockad som varit, men också strejken på endoskopimottagningen vid sjukhuset i Arvika och uppvaket vid Torsby sjukhus.

– Vi har fått arbeta mycket med skyddsarbete, framförallt på ambulansen och akuten och även där strejken har varit, säger Josefine Ståhlberg. Men det är även andra delar som har påverkats.

SVT Värmland har varit i kontakt med Camilla Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet i Värmland, men hon hänvisar till ett pressmeddelande från förbundet på nationell nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet