Arkivbild. I drygt en månads tid tältade utanför universitetsbyggnaden i Göteborg. Nu stöttar anställda på Göteborgs universitet protesterna i ett upprop. Foto: SVT

200 anställda vid Göteborgs universitet stöttar studentprotester mot Gazakriget

Publicerad

Över 200 lärare och forskare vid Göteborgs universitet har skrivit på ett upprop till stöd för studentprotesterna vid universitetet.

– Det är rimligt att ställa sig bakom studenternas krav, säger Håkan Thörn, professor i sociologi.

– När man ser vad som händer i Gaza med 5 000 studenter som dödats och universiteten som ligger i spillror, då måste Göteborgs universitet kunna ta ställning i den här frågan, säger Håkan Thörn, professor i sociologi på universitetet och hänvisar till en rapport från FN.

Han är en av de 215 anställda som skrivit under uppropet. Totalt var 6 707 personer anställda på GU förra året.

Studentprotester mot Gazakriget

Välkomnar yttrandefrihet och samarbete

– Vi ser ingen skillnad på om det är studenter eller anställda som protesterar mot Gazakriget. Vi lyssnar till allas åsikter, säger Malin Broberg, rektor på Göteborgs universitet.

Hon menar att det är viktigt med samarbete mellan universitet och institutioner både nationellt och internationellt.

– Vi har inte för avsikt att avbryta samarbeten med israeliska lärosäten, säger Malin Broberg.

– Vi har ett fåtal institutionella EU-projekt, där lärare själva får avgöra formen av samarbete. Projekten väljs med omsorg.

”Strider mot våra egna etiska riktlinjer”

Håkan Thörn anser inte att det skulle gå emot universitetets oberoende eller att det skulle röra sig om ett politiskt uttalande att ta ställning i frågan.

– Samarbetet med israeliska institutioner strider mot våra egna etiska riktlinjer som är grundade i mänskliga rättigheter. Därför är det motiverat.

Studenter i tält utanför Göteborgs universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör protesterande studenter och rektorn vid Göteborgs universitet om huruvida lärosätet kan avbryta allt samarbete med Israel. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet