Magnus Gisslén, statsepidemiolog och tidigare överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska i Göteborg, anser att det var fel att experimentera med medicinering under pandemin. Foto: SVT/Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

Ångrar oprövad covidmedicin: Borde inte börjat

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kan ha dött sedan de fått malariamedicin mot covid-19. Även i Sverige gavs läkemedlet under en kort period.

Läkemedlen hydroxiklorikin och klorokin, som i vanliga fall används för att behandla malaria, gavs till svårt sjuka covidpatienter under pandemin. Men senare studier har visat att medicineringen gav svåra biverkningar.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén var överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg under pandemin. Han säger till Göteborgs-Posten att han ångrar användandet av medicinen.

– Vi borde aldrig ha börjat använda det, men det gjorde vi. Sedan slutade vi som tur var väldigt snabbt, säger han till tidningen.

Sahlgrenska stoppade användningen

Sahlgrenska var det första sjukhuset i Sverige som stoppade användningen. Magnus Gisslén anser att det var fel att experimentera även med andra mediciner under pandemin, också de som visade sig ha positiva effekter.

– Oprövade läkemedel bör i princip endast ges inom ramen för kliniska prövningar, säger Gisslén till GP.

En internationell analys som nyligen publicerats i tidskriften Biomedicine & Pharmacotherapy visar att minst 17 000 personer globalt kan ha dött av medicinering med klorokin mot covid-19.

Gisslén kan inte svara på om det finns dödsfall i Sverige kopplade till klorokin.

– Det vet jag inte, men det är inte omöjligt att klorokin kan ha bidragit också i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar Ali Mirazimi på tre frågor om vad coronapandemin lärde oss. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.