• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Erik Nord, polischef i Göteborg Foto: TT / SVT

Anmälda ungdomsrån ökar kraftigt i Sverige: ”De förnedrar en”

Uppdaterad
Publicerad

Med hot och våld kommer rånarna över jackor, mobiltelefoner och pengar. Antalet anmälda ungdomsrån ökar i Sverige. Kvällens Opinion live handlar helt om de unga brottsoffren – och de unga förövarna.

De senaste åren har antalet rån mot personer under 18 år ökat i Sverige. Störst är ökningen i Stockholm, men även i Göteborg blir de fler.

– Vi har sett en ökning som ligger nånstans mellan 25-30 procent sedan 2015, men ökningen har stuckit lite de senaste två åren, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Ungdomsbrott

Brottsoffer förnedras

På torsdagskvällen har SVT:s Opinion live stor debatt om ungdomsbrottsligheten och vad som krävs för att stoppa utvecklingen. Erik Nord är med och möter bland annat brottsoffer, försvarsadvokaten Abraham Zeito, socialsekreterare och göteborgare.

2015 anmäldes 771 fall under årets tre första kvartal i Sverige. De tre första kvartalen i år var samma siffra 1798.

I flera uppmärksammade fall har brottsoffren inte bara blivit av med sina ägodelar, utan också förnedrats. Bland annat har de tvingats skaka hand efter att de har blivit rånade och även tvingats pussa förövarnas fötter.

Polisen: Personrån prioriteras

Erik Nord, polischef i Göteborg, säger att personrånen är prioriterade på grund av att de slår hårt mot tryggheten.

– Det här är väldigt integritetskränkande brott. De förnedrar en, är lite kompis med en och sen ska man lova att man inte anmäler dem. Man hamnar i deras våld, vilket gör att brotten blir grövre, säger Erik Nord.  

Opinion live sänds klockan 22.00 på torsdagskvällen i SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet