Det var i augusti som Ludwig stoppades av tre unga män i centrala i Göteborg. Med en kniv mot halsen tvingades han ner på knä och uppmanades lämna ifrån sig sina värdesaker.
– Jag försökte hålla mig så lugn som möjligt och inte göra dem upprörda. Men jag tänker fortfarande på det som hände mig, går inte ensam hem på nätterna längre. Rånet har satt sina spår, säger han.
De misstänkta greps kort därefter och har nu åtalats. Under rättegången framkom det att en av de misstänkta, en 17-åring, gripits för två rån redan i våras.
17-åringen rymde
I väntan på rättegång omhändertogs 17-åringen av socialtjänsten och fick enligt lagen om vård av unga (LVU), tvångsvård på ett boende i Västsverige.
Men han rymde och åkte till Göteborg där brottsturnén fortsatte, bland annat med rånet mot Ludwig. Föreståndaren för boendet, ringde till socialjouren i Göteborg och meddelande att 17-åringen rymt. Men där stannade informationen.
– Hade vi inom polisen fått reda på det, hade vi ju sökt efter honom. Här verkar det ju begåtts en miss i systemet helt enkelt, säger Hans Jörgen Ostler områdespolis i Göteborg, som samtidigt vill framhålla att det är viktigt för polisen att ha med sig socialtjänsten i jobbet.
Socialtjänsten vill inte kommentera
Sektorchef på socialtjänsten Ing-Marie Larsson vill inte kommentera det enskilda fallet men menar att verksamheten med ungdomsplaceringar fungerar bra.
– Det finns säkert saker och ting som kan göras bättre. Generellt när någon är LVU:ad och tvångsvårdas och avviker brukar vi begära handräckning av polisen, säger hon.
”Låter helt sjukt”
Om 17-åringen hade gripits och återförts till sitt boende under sommaren är det möjligt att flera av rånen kunde ha undvikits.
– Det låter helt sjukt att de får springa fria och fortsätta råna folk. En rånare ska ju inte kunna rymma utan att det ens märks. Någon har inte skött sitt jobb, systemet borde ses över, säger Ludwig Boström.
Fotnot: Både Hans Jörgen Ostler och Ludwig Boström medverkar i Opinion live under torsdagskvällen.