En bild på en kvinna, biskopen Susanne Rappmann, i rosalila skjorta, prästkrage, kavaj och korshalsband står vid en predikstol med ett papper i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se biskopen Susanne Rappmann läsa upp AI:ns domedagsprofetia: ”Ska uppsluka hela världen”. Foto: SVT / Per-Olof Stjernered

Beskedet: AI-robotar får inte gifta sig i Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens, AI, har sett en blixtsnabb utveckling den senaste tiden. Flera experter menar att vi kan få se en självmedveten AI i en inte allt för avlägsen framtid. Men i kyrkan kommer den inte att välkomnas – åtminstone inte som medlem.

– Jag tänker att vi håller oss till människor som medlemmar i Svenska kyrkan, säger Susanne Rappmann, biskop i Göteborg stift.

Svenska kyrkan har skruvat upp medvetenheten och bevakningen av frågan. Men samtidigt som man delar oron kring vad en AI kan användas till ser kyrkan också många fördelar med kraften i AI.

– Det finns fantastiska möjligheter med det. Vi kan energioptimera saker och den kan hantera fantastiska mängder data. Men det finns också risker, säger Susanne Rappman, biskop i Göteborgs stift.

”Politiker måste ta ansvar”

Nu efterlyser hon politiker som sätter sig in djupare i AI-frågan och tar ett större ansvar. Att utvecklingen skulle stanna av ser hon inte som ett alternativ.

– Människan är en nyfiken varelse, hon försöker ta sig både till månen och mars. Men det behöver göras en reflektion, vi behöver politiker som kan mer och därmed kan ta ansvar.

Inga giftermål för AI

Men även om en maskin blir självmedveten, får känslor och lär sig att tänka som en människa kommer den inte vara välkommen som medlem i svenska kyrkan. Därmed missar den chansen till högtider såsom dop eller bröllop.

– Jag tänker att vi håller oss till människor, säger Susanne Rappmann.

Så att en AI ska gifta sig i kyrkan är inte aktuellt?

– Nej, det är det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.