En person står utomhus, delvis vänd mot kameran. Personen bär en grön skjorta med kort ärm och har en neutral hållning. I bakgrunden syns suddiga gröna buskar och en byggnad, vilket skapar en avslappnad atmosfär. Ljuset är mjukt och det ser ut att vara en molnig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ungar som klarar av sitt uppdrag brukar återanvändas tills de antingen åker fast eller själva utsätts för våld” – se journalisten Karwan Faraj berätta om hur unga rekryteras av gäng. Foto: Laura Vandelin

Billiga och lätta att övertala – så rekryteras barn och unga för att begå grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Billiga, lätta att övertala och saknar konsekvenstänk. Det är anledningar att personer under 15 rekryteras för att begå grova våldsbrott, förklarar journalisten Karwan Faraj som granskat hur rekryteringen går till.

– De vågar ofta inte säga nej, säger han.

Troliga handgranater mot bostäder i Partille och Angered, skjutning vid ett köpcenter i Kungsbacka och så skottet mot Elbit i Göteborg.

På mindre än en vecka har flera grova brott ägt rum i Göteborgsområdet och i samtliga fall är det mycket unga personer som misstänks för att ha utfört dåden. Totalt är fem av de misstänkta pojkar som är 15 år eller yngre.

Barn och unga i kriminella gäng

Även andra brott har begåtts under veckan, bland annat har skott avlossats mot en bostad i Angered samt mot portar på Hisingen och så sent som i natt hittades ett farligt skarpt föremålet i Kungsbacka där nu en yngre person frihetsberövats misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Nyfikna på gängmiljön

Journalisten Karwan Faraj är inte förvånad. Han har gjort serien ”Skyttarna” för SVT:s Uppdrag granskning som just handlar om varför mycket unga personer rekryteras och utnyttjas för att begå grova brott.

– Många unga är nyfikna på gängmiljön. De vill ha pengar, status eller tillhörigheten.

De unga saknar ofta helt förståelse för vad de ger sig in i.

– De har ingen erfarenhet av den världen, man tror att det bara att gå in i en galleria eller köpcenter och avlossa skotten. Man har inte tänkt längre än så, säger han.

Serien Skyttarna från Uppdrag granskning kan ses på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet