Uppskattningsvis 80 barn till IS-svenskar kan komma att återvända till Sverige, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Många av dessa barn kommer från Västsverige. Vi har tidigare berättat att polisen räknar med att cirka 15 barn och ett tiotal kvinnor kan komma att återvända till Borås.
Peder Englund, avdelningschef för Centrum för kunskap och säkerhet på Borås stad, säger att kommunen jobbat med den här typen av frågor i tre år och är väl förberedda inför ankomsten.
– Det handlar bland annat om att socialtjänst och elevhälsan, som ska möta dessa individer, får information om vad det kan innebära för nya utmaningar, säger han.
Han menar att det är kommunens uppdrag att fånga upp de barn som befinner sig i riskzonen, och pekar på att man behöver vara uppmärksam på om barnen visar tendenser på radikalisering.
Förutom Borås tillhör Göteborg, Partille, Lidköping, Uddevalla och Mark de kommuner i Västsverige som kan få ta emot från IS-anhängare.
Göteborg:
Ing-Marie Larsson, sektorchef vid Individ- och familjeomsorgen i Östra Göteborg, säger att kommunen inte förberett sig på något särskilt sätt.
– Vi gör på samma sätt som när vi får andra orosanmälningar. Extremism och människor som har extrema funderingar, både på vänster- och högerkanten, möter vi på olika sätt. Vi ser inte att det här är något annorlunda än andra extrema former.
Lidköping:
I Lidköping vet man ännu inte om något barn eller någon vuxen med IS-koppling kommer till kommunen.
– När vi pratade med polisen i förra veckan så hade de ingen uppgift på någon återvändare. Men kommer det in en orosanmälan kommer vi att agera som vi alltid gör, säger socialchef Helen Smith.
Uddevalla:
I Uddevalla säger kommundirektör Peter Larsson att de redan för några år sedan bjöd in religionsvetare för att få kunskap om hur de ska förebygga radikalisering. Det var i samband med att medborgare lämnade landet för att gå med i IS.
– Det resulterade i utbildningsinsatser för alla chefer i kommunen och fördjupade insatser i verksamheter som hade kontakt med den här typen av familjer för att kunna upptäcka eventuell radikalisering i tid, säger Peter Larsson.
Hur gör ni med barn som är radikaliserade?
– Då är det en fråga för polisen att göra en säkerhetsbedömning och vi samverkar alltid med dem, säger Peter Larsson.
Mark:
Marks kommun har tidigare erfarenhet av återvändare från IS. Kunskap som säkerhetschefen Matilda Johansson säger att de har nytta av nu:
– Vi har en kontaktperson som arbetar mot våldsbejakande extremism och förebyggande arbete mot radikalisering. Nästa vecka är vi inbjudna till en kunskapsdag som Centrum mot våldbejakande extremism, CVE, håller i. Det ser jag som ett startarbete för den här processen.
Partille:
Henrik Gustafsson, säkerhetssamordnare i Partille kommun, säger att de kommer att veta mer efter CVE:s kunskapsdag.
– Vi står i kontinuerlig kontakt med polisen och liksom andra kommuner följer vi gällande lagstiftning och de riktlinjer som CVE tagit fram för kommunerna. I övrigt har vi inga andra kommentarer om det här, säger han.
Till Center mot våldsbejakande extremisms kunskapsdag i Stockholm har drygt 40 kommuner bjudits in. Där ska de få stöd och information kring hur kommuner ska hantera barn och vuxna som återvänder till Sverige från tidigare IS-kontrollerade områden.
Kommuner som kan komma att ta emot IS-återvändare
- Arvika
- Alvesta
- Boden
- Botkyrka
- Borås
- Emmaboda
- Filipstad
- Gävle
- Göteborgs stad
- Halmstad
- Hallsberg
- Huddinge
- Järfälla
- Jönköping
- Karlskrona
- Kristianstad
- Knivsta
- Kungsör
- Landskrona
- Lund
- Lidingö
- Lidköping
- Linköping
- Malmö
- Mark
- Nacka
- Norrköping
- Partille
- Stockholm
- Sundbyberg
- Sandviken
- Strömsund
- Södertälje
- Upplands väsby
- Umeå
- Uddevalla
- Vansbro
- Växjö
- Västerås
- Åsele
- Örebro