C vill höja ersättningen för de som producerar solkraft

Uppdaterad
Publicerad

Första juli sänkte Göteborg Energi ersättningen till kunder som säljer solel till bolaget. Det har fått Centerpartiet att reagera.

– Det är rätt mycket det handlar om, vi vill ju att det ska vara lönsamt att producera hemma,  säger kommunalrådet Emmyly Bönfors (C).

Hör Emmyly Bönfors (C) i klippet om varför detta är en viktig fråga för partiet.

Istället för 15 öre per såld kilowattimme solel är det nu 5 öre som kunder får när de säljer solel till Göteborg Energi, utöver det aktuella marknadspriset.

Valet 2022 Väst

Andra elbolag kan ha andra ersättningar, men Centerpartiet menar att kommunens elbolag borde ligga i framkant i att gynna lokala mikroproducenter.

– Vi vill att Göteborg Energi ska erbjuda samma villkor, eller bättre, för de som vill producera egen el i sitt hem, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalråd, vars ansvarsområde inom kommunen är miljö- och klimatfrågor.

Dessutom tycker partiet att det är problematiskt att kunder, året därpå, blir av med det extra påslaget helt om man sålt mer solel än man konsumerar till Göteborg Energi.

– Vi ska inte straffa mikroproducenter för att de producerar mycket.

Vad kommer ni få för gehör hos andra partier, tror ni?

– Vi har inte hunnit lyfta frågan ännu, men vi hoppas få brett stöd.

”Försiktigt positiv”

När oppositionsrådet Jonas Attenius (S) får höra att Centerpartiet vill lyfta frågan kring hur mikroproducenter ska gynnas när de säljer solel säger han att han är försiktigt positiv.

– Spontant tänker jag att man absolut kan diskutera detta, sedan är det viktigt att fundera över om detta är det klokaste sättet att använda Göteborgarnas skattepengar på när vi vill bidra till en grön omställning.

Är vinstdrivande företag

Elbolaget Göteborg Energi ägs av Göteborgs stad, men är i grunden ett affärsdrivande bolag menar Cecilia Erdalen, presschef för Göteborg Energi.

– Vår styrelse går normalt inte in och styr våra affärsmodeller. Vi har en extremt rörlig elmarknad just nu och har så generösa ersättningsmodeller vi kan ha i dagsläget. Vi vill stimulera utbyggnaden av solceller, men nu är det också redan ett större intresse bland kunderna.

– Det ger en kanonaffär ändå, spotpriset ligger väldigt högt just nu, säger Jan Hallberg (M), ordförande i Göteborg Energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet