Att klubbandet minskar bekräftas av antalet beviljade danstillstånd i Sverige. År 2017 utfärdade polisen 1 552 danstillstånd, men efter pandemin har dansen på restauranger och nattklubbar inte riktigt återhämtat sig. Foto: TT/SVT

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Uppdaterad
Publicerad

En DJ drar på en favoritlåt klockan 01.22, natthångel på ett dansgolv eller kvart i tre-ragg på väg ut från klubben. I flera svenska kommuner är detta ett minne blott. På många håll har nattklubbarna helt enkelt bommat igen.

Hur är det att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Dela med dig i chatten nedan!

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Conny • Låter som att dagens ungdom är mycket klokare än vad vi var..

Hälsosammare, inte minst!

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Nu stänger vi chatten och önskar alla en underbar fredagkväll! På nattklubb eller annat håll. Tack för alla inlägg :)

Don Pedro • Det är ju skitkul att dansa till bra musik! Jättebra träning, och nu för tiden är det ingen som röker cigaretter på klubbarna. Det var ett stort problem på 80- och 90-talet, när jag var mest ute. Allt stank av rök. Men kul var det!
Jag har aldrig varit berusad, så jag kom alltid hem utan problem . Kunde köra bil om jag ville. Blev hög av musiken och dansen istället. Fest behöver inte vara lika med alkohol!

Mias goda middag • Här kommer mitt bästa recept till ikväll: lägg frysta laxfileer i en smord ugnsform, salta, och täck dem med ostskivor eller riven ost. In i ugnen 200 till 225 grader, 20 till 25 minuter. Servera med ris och bechamelsås. Smaskens!!!

Smaklig middag!

Eve • Nattklubbar är för mig synonymt med större städer och Ibiza. I mindre orter träffas man på pizzerior. Så har det alltid varit, från 1980-talet till 2020-talet.

cissi • Hur länge pågår den här chatten? Ända tills i morron bitti, dvs ett helt dygn, eller? I så fall är det den längsta chatt jag sett...

Tills nattklubbarna stänger ;) Det är stort intresse för den så vi har låtit kommentarerna få utrymme.

Eller bara chips? • Är det någon som planerat någon god mat ikväll?

Kom med era bästa tips!

Marielle • Jag tror många unga är så djupt fast vid sina telefoner, appar och sociala medier att de inte hinner med att leva på riktigt. Nej fram för att logga ut och njuta av livet.

Daniel • Det har mycket att göra med priserna då allt har blivit dyrt. Dyrt inträdde, dyr öl och sedan medioker musik.

Nej, krökar hellre hemma.

Anneli • Hemma tillsammans med människor jag tycker om o litar på,gott att dricka äta o bara myyyyyysssa ,Det är riktigt festligt

Vad gör ni? • Vad gör alla ni som chattar här denna fredagskväll?

Ja. berätta om era bästa fredagstips!

Färre vill gå på nattklubb i flera länder i Europa men framförallt i Norden, enligt Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet som forskar om nattliv.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer i Sverige har inte kvar nattklubbar mer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.