Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Benjamins förvandling till Jane the Drag Queen. Foto: SVT

Dalslands enda dragqueen: ”Har förändrat synen på HBTQ”

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Bryntesson jobbar om dagarna på bruket i Billingsfors. På kvällarna förvandlas han till Jane. Han berättar hur hans öppenhet som dragqueen och ett reportage i DN 2019 förändrat synen på HBTQ-rörelsen i hemkommunen Bengtsfors.  

– Man kan samla på veterantraktorer och det går jättebra ändå.

Benjamin Bryntesson, 29, gillar kontrasten mellan glittriga klackskor och skitiga traktorer. Men han berättar att han ändrar inte sitt utseende för att han vill bli någon annan.   

– Vissa säger att när de tar på sig peruken och sminket så blir de en annan människa. Där håller jag inte med. Står jag och sjunger Whitney Houstons ”I will always love you” i drag eller utan drag, som mig själv, så är det ingen skillnad. Den enda skillnaden är att jag ser ut som en annan person, säger Benjamin.  

Benjamin Bryntesson tror att han har förändrat synen på hbtq-rörelsen i hemkommunen genom att han de senaste nio åren varit öppen med att troligtvis vara Dalslands enda dragqueen.

– Jag har vänt upp och ned på synen på allt inom hbtq här i Bengtsfors kommun.

Se kulturprogrammet Sverige! på SVT Play, eller lördag den 12/11 klockan 19:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.