Raset på E6 i stenungssund 2023 och samma plats 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s fotograf filmade skredområdet med drönare efter skredet, hösten 2023, och återvände nu ett år senare. Se bilderna i klippet. Foto: Torkel Wennman/SVT

Se drönarbilderna som visar hur E6 byggts upp – ett år efter skredet i Stenungsund

Publicerad

Skredet vid E6 i Stenungsund var det största i Sverige på 46 år. Det slet itu motorvägen och förstörde byggnader. Se drönarbilderna som togs strax efter skredet – och hur det ser ut idag.

Skredet i Stenungsund lamslog den trafikerade leden mellan Norge och Göteborg och återuppbyggnaden har kostat samhället hundratals miljoner kronor. Men återuppbyggnaden gick både snabbare, och blev billigare, än man räknat med.

Trafikverkets plan var från början att motorvägen skulle öppna igen hösten 2024 eller senast vid årsskiftet, men vägen öppnades igen redan i juli.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Lägre kostnader

Även prislappen blev lägre än befarat. I vårändringsbudgeten sköt regeringen till en miljard kronor för återuppbyggnaden av E6, men nyligen stod det klart att Trafikverkets nota istället landade på drygt en halv miljard. Dock tillkommer kommunens kostnader, på 270 miljoner kronor, som kommunen sökt stöd för från regeringen.

Intill vägen pågår fortfarande arbete för att bygga upp området där en bensinmack, en restaurang och andra verksamheter kollapsade.

SVT:s fotograf Torkel Wennman filmade skredområdet med drönare efter skredet, hösten 2023, och återvände nu ett år senare. Se bilderna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet