Slutnotan blev både billigare och snabbare än väntat. Foto: Torkel Wennman och Richard Veldre/SVT

Slutnotan för skredet på E6 i Stenungsund: En halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Här är Trafikverkets slutnota för skredet på E6 i Stenungsund för ett år sedan: 550 miljoner kronor.

Det är nästan hälften så mycket som man först hade räknat med.

Återuppbyggnaden gjordes både billigare och snabbare än förväntat.

Efter skredet vid E6 i Stenungssund den 23 september 2023 meddelar nu Trafikverket i ett pressmeddelande att slutsumman för återställningen är klar. Totalt beräknas slutsumman bli 550 miljoner kronor, till skillnad från den miljard man ursprungligen räknat med.

Tidigare än beräknat

Återuppbyggnaden har inte bara kostat mindre än förväntat, det har även gått fortare än beräknat.

– De risker som vi tagit höjd för har inte fallit ut och arbetet blev framgångsrikt tack vare den kraftsamling som gjordes redan initialt och som vi höll i hela vägen, säger Anneli Amft, chef för underhåll på Trafikverket region väst, i pressmeddelandet.

Kommunen söker stöd från regeringen

Stenungsunds kommun har sökt ett ekonomiskt stöd på 270 miljoner kronor från regeringen för att klara av kostnaderna för återbyggnationen.

På deras hemsida uttalar sig kommundirektören Maria Johansson som menar att det inte är rimligt för kommunen att belåna sig för att täcka kostnaderna efter en händelse som är så oförutsägbar som skredet var.

Nu inväntas beskedet från regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet