Drönarbild över bygget som rasade i skredet vid E6 i Stenungsund i september 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vinst på grus och miljonutdelning – se hur det gick för bolagen som misstänks ha orsakat skredet och se vilka konsekvenser revisorernas avrådan kan få. Foto: Torkel Wennman

Misstänks ha orsakat skredet vid E6 i Stenungsund – revisorer avråder ansvarsfrihet

Publicerad

Bolagen misstänks ha orsakat skredet i Stenungsund som kostat samhället hundratals miljoner. Nu kan SVT avslöja att revisorerna inte rekommenderar ansvarsfrihet för ledande personer i bolagen.

– Det är mycket ovanligt och mycket allvarligt, säger styrelseexperten Jan Lindblom.

Det har nu gått ett år sedan skredet slet E6:an i Stenungsund itu. Bilar for ner i rasmassorna, byggnader föll ihop. Två bolag med koppling till det bygge av en företagspark som rasade utreds av åklagare, misstänkta för att ha orsakat skredet – och SVT kan nu avslöja att revisorerna inte rekommenderar ansvarsfrihet för ledande personer i bolagen.

Att få ett sådant utlåtande från revisorerna är allvarligt för företag, menar Jan Lindblom, som är vd för Styrelseakademien Västsverige, en förening som ger råd till styrelser.

Skredet vid E6 i Stenungsund

– Det är en varningssignal till omvärlden. Man skriver att styrelsen förenklat sett inte har gjort sitt jobb, säger Jan Lindblom, som också sitter i regionfullmäktige för Moderaterna.

Hänvisar till polisutredning

Revisorerna hänvisar bland annat till polisutredningen och haveriutredningen efter skredet och till att de inte fått tillräckliga underlag för att bedöma eventuella åtgärder från bolagets sida. Enligt revisorerna går det inte heller att utesluta att ledamöter i bolagen gjort sig skyldiga till försummelser som kan innebära att de blir ersättningsskyldiga gentemot bolagen.

Revisorernas ord är rekommendationer, i slutändan är det ägarna som bestämmer om personerna får sitta kvar.

Har inte väckts åtal

Återuppbyggnaden kostar stat och kommun hundratals miljoner kronor, men ännu är inte sista ordet sagt gällande vem som ska betala. Trafikverket utreder nu om myndigheten ska rikta skadeståndsanspråk mot någon part.

När det gäller brottsutredningen är misstankarna mot bolagens företrädare i ett tidigt skede, det har inte väckts något åtal.

SVT har sökt företrädare för båda bolagen, som inte har gett någon kommentar. Revisionsbolaget avböjer också en intervju med hänvisning till tystnadsplikten.

Så gjorde bolaget vinst på grus från företagsparken – se hur det gick för bolagen efter skredet och vilka konsekvenser revisorernas ord kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet