Foto: SVT

De har fått nog av soptippslukten

Uppdaterad
Publicerad

Under många år har de boende intill avfallsanläggningen Heljestorp i Vänersborg levt med sopstank. Men den senaste tiden upplever man att det blivit värre.

Lik. Avlopp. Ruttet.

Det är några av de ord som de boende i Båberg, knappa kilometern från Ragn-Sells avfallsanläggning Heljestorp utanför Vänersborg, använder för att beskriva den doft som de lever med så gott som alla dagar i veckan.

– Lite får man väl räkna med om man bor nära en avfallsanläggning, men som det är nu med den här lukten hela dagar... Det gör mig både arg och irriterad, säger Christian Tazas.

Stannar hellre inne

Grannarna vi träffar säger att luktproblemen har varit olika stora till och från, men det senaste halvåret är de ense om att något har förvärrats. Det handlar om starkare lukt, oftare och på nya platser kring Heljestorp.

– Ta som det var nu i helgen till exempel, underbart höstväder. Vi skulle vara ute, jag öppnar dörren men fick stänga den igen. Det var olidligt, säger Erica Gustafsson som bott i området sedan 2007.

Därför har man uppmanat alla i närområdet att så fort de upplever en ovanligt kraftig lukt att anmäla det till länsstyrelsen, som har kontrollansvaret över verksamheten.

”De kan väl ringa?”

När Ragn-Sells insatser för att minska lukten förs på tal rycker de på axlarna och skakar på huvudet, även om man hoppas att det ska hjälpa. Det som de främst efterlyser nu är att företaget är öppnare mot dem.

– Om det händer något, om en apparat eller maskin går sönder. Då kan de väl ringa oss och säga vad som hänt och upplysa oss om att det kommer att lukta ett tag, då vet vi. Men att bara nonchalera det tycker jag är jättedumt, säger Erica Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.