De arbetar som lärare, kuratorer, vaktmästare och bibliotekarier. Den gemensamma nämnaren är att de arbetar med elever i skolan i Marks kommun.
Där har kommunen nu bestämt sig för att arbeta med första hjälpen till psykisk ohälsa.
I klippet ovan får du se med om vad det innebär i praktiken.
Antalet suicid har ökat i åldersgruppen 20-29
Folkhälsomyndigheten har analyserat alla 3 139 suicid i åldersgruppen 15–29 år som skedde i Sverige mellan åren 2006 och 2020.
Analysen visar att antalet självmord ökat i åldersgruppen 20 till 29 år med 1,8 procent per år, medan antalet suicid är oförändrad i åldersgruppen 15 till 19 år.
Trots att Marks kommun inte sticker ut på något sätt när det gäller antalet självmord så har de valt att arbeta förebyggande.
Dela tankar och erfarenheter
Syftet är att sprida mer kunskap och verktyg för att snabbt kunna se om någon mår psykiskt dåligt och behöver hjälp för att komma vidare.
– Vi kommer från olika professioner och här får vi dela tankar och erfarenheter och stärka varandra. Jag ser att den psykiska ohälsan bland unga har ökat, säger Magdalena Götborg, biträdande rektor i grundskolan.
MHFA, Mental Health First Aid
- Första hjälpen vid psykisk ohälsa är ett utbildningsprogram med en handlingsplan som först utvecklades i Australien år 2000 och numera finns i 24 länder utspridda över hela världen.
- Modellen finns i tre inriktningar – en för vuxna som möter andra vuxna, en för vuxna som möter ungdomar och en för vuxna som möter äldre.
- Målsättningen med MHFA är att rädda liv genom att öka kunskaperna om psykiska sjukdomar, självmordsförsök och självmord. Med hjälp av handlingsplanen ökas tryggheten i möten med personer som lider av psykisk ohälsa och de som är självmordsbenägna.
Källa: Marks kommun
Hit kan du ringa för att få hjälp om du har tankar om att ta ditt liv eller om du är orolig för en anhörig eller vän:
- Behöver du akut hjälp? Ring 112
- För svar om vart du ska vända dig inom vården, kontakta 1177 Vårdguiden på telefonnummer 1177
- Självmordslinjen (Mind.se)
- Ring, mejla eller chatta med Bris (Bris.se)
- Stödlinjer (Spes.se)
Källa: Folkhälsomyndigheten