Hör Jenny-Ann Gunnarsson i klippet varför hon startade en utbildning för dödsdoulor.
Det har nu gått några år sedan Jenny-Ann Gunnarsson från Göteborg blev Sveriges första certifierade dödsdoula. Det var efter att hennes mamma hade dött, endast sex veckor efter de fått veta att hennes cancer var obotlig, som hon kände att hon ville hjälpa andra i samma situation.
Det började med volontärarbete på ett hospice i Göteborg, något hon fortfarande ofta gör, och sedan en begravningsbyrå.
– Jag ville vara i dödens tjänst och när jag också blev dödsdoula så var sista pusselbiten på plats, säger hon.
Utbildade sig i England
Hon utbildade sig i England eftersom det inte fanns någon utbildning i Sverige.
Nu tre år senare har hon startat en egen utbildning och till hösten ska den första kullen av 40 dödsdoulor examineras. Tanken är att de ska bli en länk mellan den döende, de eventuella närstående och vården.
Genom hennes volotärarbete på hospice och den specialistsjuksköterska som föreläser på utbildningen vet hon att den palliativa vården många gånger går på knäna.
– Senast i går hjälpte jag personalen på hospicet att servera middag, rensa ut gammal mat och trasigt porslin i köket samtidigt som de måste springa på larm.
Dö, dog, dött
Enligt henne talas det för lite om döden i dag och det finns en stor rädsla för den. Det är något som hon om de blivande dödsdoulorna vill ändra på.
– Det som är oundvikligt måste bli naturligt och normalt, först då kan vi släppa på rädslor, missuppfattningar och felinformation och i stället leva här och nu.
Jenny-Ann tycker också att media och offentliga personer måste börja använda orden dö, dog och dött i stället för till exempel avlida, gå bort och somna in.
– Varför omskriva det som är fakta och har rätta benämningar? Det finns barn som växer upp i tron att alla som somnar in också dör. Vilken skräck att då gå och lägga sig på kvällen!
Dödsdoula:
• Ordet doula kommer från grekiskan och betyder person som tjänar och är omvårdande.
• Ofta handlar det om att vara en följeslagare under livets slutskede. Som finns vid den döendes och de närståendes sida.
• Dödsdoulan kan till exempel vara på plats i hemmet, på hospice eller sjukhus.
• En dödsdoula är en insatt, fördomsfri och specialutbildad medmänniska som kan vara länken mellan sjukvården och de närstående. De stöttar med kunskap och erfarenhet från ett holistiskt perspektiv och underlättar med att hantera känslor kring död och sorg.
• Kan planera och ordna juridiska dokument, ta ställning till livsuppehållande åtgärder och begravningsbestyr.
• Hjälpa till med vardagliga sysslor i den döendes hem, handla, laga enklare mat, servera drycker, sköta om husdjur.
• Kan vara med vid dödsögonblicket men även efteråt.
Källa: dodsdoulan.se