• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marianne Weichselbraun jobbar som barnmorska på Östra sjukhuset och är även vice ordförande i Svenska barnmorskeförbundet. Foto: SVT

Högt tryck på vården efter flytten av förlossningen från Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två veckor har Östra sjukhuset tagit över all förlossningsvård inom Sahlgrenska sjukhuset. Nu larmar barnmorskeförbundet om en tuff arbetssituation.

– Vi har inte de barnmorskor vi behöver för vår verksamhet, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för förlossningarna på Sahlgrenska.

Sedan första maj sker all förlossningsverksamhet inom Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg på Östra sjukhuset. Nu har årets födelsetoppar börjat, vilket blir en extra utmaning för en organisation i förändring. För att lösa hög belastning på förlossningsavdelningarna hänvisar man bland annat födande kvinnor till andra sjukhus i regionen.   

– Det är maj månad, det föds många barn och det tycker vi är väldigt roligt, säger barnmorskan Marianne Weichselbraun som även är vice ordförande i barnmorskeförbundet. Det är klart att i en situation där man samtidigt genomför en omorganisation så kräver det mycket av alla inblandade skulle jag säga.   

Förlossningsvården i Väst

LÄS MER: Få omföderskor går hem efter sex timmar

Stressig arbetsmiljö

Alla som SVT nyheter Väst intervjuar säger att flytten av förlossningen på Mölndals sjukhus till Östra sjukhuset har gått bra. Samtidigt beskriver barnmorskan Marianne Weichselbraun en stressig arbetsmiljö, ett problem som hon menar är generellt i hela landet, men som märks extra tydligt nu på Östra sjukhuset när de nyligen har genomfört en stor förändring. 

– Vi vet att om vi skulle vara en barnmorska per födande och om vi skulle ha lokaler där vi kunde vårda alla som önskar vår hjälp, då skulle vi kunna påverka utfallet för kvinnor. Och då pratar jag både om det medicinska men också upplevelsemässigt, säger Marianne Weichselbraun.

Även Corinne Pedroletti, verksamhetschef för förlossningarna på Sahlgrenska, håller med om att arb

Corinne Pedroletti är verksamhetschef på förlossningen på Sahlgrenska uniersitetssjukhuset. Foto: SVT

etsmiljön behöver förbättras  för vårdpersonalen på förlossningsavdelningarna.  

– Vi har inte de barnmorskor vi behöver för vår verksamhet, så vi annonserar efter fler.

Aldrig intagningsstopp – trots högt tryck

Andra helgen i maj blev arbetsbelastningen på förlossningarna i Göteborg väldigt hög. Corinne Pedroletti säger dels att det beror på att man fick in många sjuka mammor, men också att sådana här toppar inträffar årligen runt maj och under sommaren. Även om det ibland kommer många patienter samtidigt så betonar Corinne Pedroletti att man aldrig har intagningsstopp inom förlossningsvården. 

– När det är så att vi börjar få fullt då kontaktar vi regionen för att se hur övriga förlossningssjukhus har det. Vi jobbar med hänvisningar sedan många år, vi har ett gott samarbete mellan regionens olika förlossningssjukhus, säger Corinne Pedroletti.  

Under maj 2016 hänvisade Sahlgrenska sjukhuset fem kvinnor till andra sjukhus för förlossning. Under de första två veckorna av maj i år fick Sahlgrenska hänvisa tolv kvinnor till andra sjukhus, mer än dubbelt så många jämfört med 2016, på halva tiden. Men jämför man antalet hänvisningar från Sahlgrenska hittills 2017 med samma period förra året, så har Sahlgrenska hänvisat en tredjedel färre i år.

– Vi hänvisar inte mer i dag än vad vi har gjort tidigare men möjligheten finns när belastningen blir hög på ett enskilt sjukhus.

Färre enkelrum efter flytten

En effekt som flytten av förlossningsavdelningen från Mölndals sjukhus till Östra sjukhuset medfört är att det den närmaste tiden finns färre enkelrum för nyblivna föräldrar. Även om antalet sängplatser är detsamma som tidigare.

– Om allt är normalt och man mår bra så kommer man i stor utsträckning under det närmsta året få dela rum med en annan förlöst kvinna och hennes barn. Det betyder att partnern inte kan stanna över natten. Om ett år kommer vi få ytterligare rum och då kommer vi i betydligt större utsträckning kunna erbjuda enkelrum, säger Corinne Pedroletti.

Hänvisningar till Sahlgrenska universitetssjukhus från andra sjukhus för förlossning.

2016 

Januari – 4 

Februari – 2 

Mars – 4 

April – 0 

Maj - 8 

Juni - 0 

Juli - 1 

Augusti - 1 

September – 6 

Oktober - 4 

November – 0 

December – 0 

2017 

Januari – 0 

Februari – 0 

Mars – 0 

April – 0 

1-16 Maj – 0

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Hänvisningar från Sahlgrenska universitetssjukhus till andra sjukhus för förlossning.

2016 

Januari – 0 

Februari – 7 

Mars – 10 

April – 10 

Maj – 5 

Juni – 3 

Juli – 5 

Augusti – 2 

September – 6 

Oktober – 2 

November – 0 

December – 0 

2017 

Januari – 5 

Februari – 0 

Mars – 0 

April – 4 

1-16 Maj – 12

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet