Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Beror främst på resursbrist internt”, hör Alexander Hurtig, utredningsledare på Haverikommissionen, berätta om utredningen. Foto: SVT

Efter skredet: Tre nya utredare till haveriutredningen

Publicerad

Utredningen över vad som låg bakom jordskredet på E6 utökas med ytterligare tre personer. Inom ett år efter skredet tror haverikommissionen att utredningen är klar.

– Ytterst kan det handla om att lämna rekommendationer på nya lagförslag.

Efter att delar av E6 rasade i Stenungsund i september har haveriutredningen arbetat för att ge svar på vad som egentligen hände. Utredningen leds av Statens haverikommission och externa experter.

Nu tillkommer två experter från Kungliga Tekniska Högskolan, och en från teknikkonsultföretaget Cowi.

Skredet vid E6 i Stenungsund

– Det är för att stötta oss i utredningen av räddningsinsatsen och beror främst på resursbrist internt med tanke på alla de stora utredningarna som vi har pågående på Statens haverikommission, säger Alexander Hurtig, utredningsledare på Haverikommissionen.

SGI gav råd om bygget – är med och utreder skredet

SVT har tidigare kunnat avslöja att en medarbetare vid Statens geologiska institut, SGI, som ingår i haveriutredningen gav slutliga råd inför bygget av företagsparken intill E6.

Haverikommissionen och SGI kände till medarbetarens koppling men hänvisar till att man delat upp utredningen i olika delar, där SGI inte ska värdera sin egen insats under samrådsprocessen.

Kan leda till ny lagstiftning

Exakt när utredningen kan presenteras vill inte Alexander Hurtig svara på, men han tror att den åtminstone kommer att vara färdig innan ett år har passerat sedan skredet inträffade.

Vad skulle utredningen kunna leda till när den är klar?

– Vi har möjlighet att lämna rekommendationer i en haveriutredning. I det allra yttersta kan det handla om att lämna rekommendationer på nya lagförslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet