Thord Haraldsson har jobbat på enheten för grova brott inom Göteborgspolisen sedan i våras.
Tidigare var han chef för länskriminalpolisen i Fyrbodal, alltså Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lysekil.
Bara två olösta fall
Han har varit polis i över 40 år och de senaste 30 åren har han främst jobbat med de allra grövsta brotten, i synnerhet med mord.
– Jag räknade nyligen och kom fram till att jag har varit inblandad i någonstans mellan 150 och 200 utredningar om dödligt våld, säger Thord Haraldsson.
I alla fallen har det inte handlat om mord. Ibland har dödsfallen visat sig vara självförvållade eller olyckor. Men av alla ärendena säger Haraldsson att det bara är två fall som fortfarande är olösta.
– Det är styckmordet vid Saltö och de två försvunna männen i Uddevalla och Ljungskile. Annars tror jag vi har klarat upp de flesta fallen, säger Haraldsson.
Läs också: Uddevalla – Troligt samband mellan försvunna personer
SVT möter Thord Haraldsson i entrén till polishuset på Skånegatan i Göteborg. Haraldsson beklagar att det för dagen är lite krångligt att hitta ett rum där media tillåts komma in för att göra en intervju.
– Det var lite enklare i Trollhättan, där bestämde jag själv hur jag ville ha det och vem jag ville bjuda in, säger han.
Är blygsam
Haraldsson är nu 64 år och det är alltså sannolikt det sista han gör som polis, att vara förundersökningsledare på grovabrottsroteln inom polisen i Storgöteborg.
Här brottas man nu med en rad ouppklarade gängrelaterade mord där det mest uppmärksammade på senare tid var det i Tynnered när två unga bröder sköts ihjäl.
Haraldsson vill dock tona ner sin egen betydelse i sammanhanget.
– Det är ju ett lagarbete det här och främst är det mina medarbetare som gör jobbet. Jag samordnar mest det hela, säger han.
Läs också: Över 20 dödsoffer i gängkonflikten i Göteborg
Han vill heller inte hålla med om att det är just på grund av hans stora erfarenhet och hans dokumenterade framgångar när det gäller att klara upp mord som han har fått jobbet.
– Jag fick ett erbjudande bara och tackade ja.
Men varför tror du att just du fick erbjudandet?
– Det kan jag inte svara på.
Det är en svår uppgift Haraldsson har påbörjat. Än har inte resultaten visat sig, gängmorden är till sin karaktär ofta mycket svåra att lösa.
– Vi har ju en hög av ärenden och det ramlar in nya hela tiden, säger Haraldsson.
En tystnadskultur
Haraldsson har tidigare ansett att mord är de enklaste brotten att klara upp, då gärningsmannen nästan alltid har en koppling till offret.
När det gäller gängmord är situationen en annan.
Läs också: Över 20 gängmord i Göteborg
– Det vi har att brottas med är en tystnadskultur inom de här miljöerna. Inte ens offren, i de fallen de överlever, eller anhöriga till mordoffer vill prata med oss. Normalt är det ju där man hämtar avgörande uppgifter, säger Thord Haraldsson.
När vittnen inte vill snacka är polisen hänvisad till att lägga pussel, inte sällan med hjälp av teknisk bevisning. I grunden handlar arbetet om att gå till botten med varje tänkbart spår som dyker upp.
– Man måste arbeta väldigt metodiskt och noggrannt. Men det är resurskrävande, det är det som är problemet, säger Thord Haraldsson.
Haraldsson erkänner att han känner en viss press. Han vill gärna lyckas med att beta av en stor del av de ouppklarade morden i Göteborg innan han drar sig tillbaka.
– Vi jobbar på och vi gör vårt bästa för att lösa de här morden, säger han.