Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, fotograferad i porträtt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, svarar på tre frågor om affären mellan Leva och padelhallen. Foto: SVT

Experten om kommunens affär med padelhallen: ”Stor risk för jävssituation”

Publicerad

Samma tjänsteman i chefsposition som var med och tog fram avtalet – undertecknade sedan avtalet som kund. 

– Det är stor risk att det här är en jävssituation, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. 

Eftersom Leva i Lysekil AB är ett kommunalt bolag ska aktiebolagslagen tillämpas när frågan om jäv bedöms. Även om den lagen är något generösare än den lagstiftning som gäller kommunala nämnder och förvaltningar är den tydlig på en punkt: Problem kan uppstå om det finns motstående ekonomiska intressen – om samma person finns på båda sidor i ett avtalsförhållande. 

– Sen bör man också begrunda hur det ser ut utifrån betraktat. De här reglerna handlar ju om att upprätthålla ett förtroende för våra förtroendevalda och tjänstemän, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. 

Kan det handla om jäv här? 

– Då måste man undersöka i vilken utsträckning han har varit med i sina olika funktioner. Men det är upplagt för att det är en stor risk att det här är en jävssituation. 

Vd såg inga problem med upplägget

Susanne Malm, vd, för Leva säger till SVT Nyheter Väst att man inte såg något problem med upplägget, bland annat för att tjänstemannen på chefsposition är en av 15 delägare i padelhallen. 

– Jag tycker att det är lite lättvindigt att avfärda på den grunden. Även om du är en av 15 så har du väl i alla fall ekonomiska intressen? säger Olle Lundin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.