• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Malin valde att föda i Borås, trots att en det är en betydligt kortare resväg till Östra sjukhuset. Foto: SVT

Få omföderskor går hem efter sex timmar

Uppdaterad
Publicerad

Omföderskor ska skickas hem 6-8 timmar efter att bebisen kommit ut, enligt Sahlgrenskas riktlinje. Men så har det inte blivit. De allra flesta kvinnor stannar längre än ett dygn på BB. – Det är ju inte så konstigt, tycker tvåbarnsmamman Malin Af Ekström.

Bebisen Sigrid sitter lugnt i babyskyddet och tittar storögt på storasyster Viola som studsar runt på golvet. När Sigrid skulle födas valde familjen, som bor på Hälsö i Öckerö kommuner, att ta sig till Borås. Trots att de har en betydligt kortare resväg till Östra sjukhuset. 

Vetskapen om att man där infört tidig hemgång för omföderskor, fick mamma Malin Af Ekström att se rött. 

Förlossningsvården i Väst

– Det ångade på att jag ska banne mig inte vara med som en försökskanin i det där projektet, säger Malin Af Ekström.

Under graviditeten kände hon sig rädd och orolig över att tvingas åka hem tidigt och inte få möjlighet att landa på BB i lugn och ro.

För kort tid för att utvärdera

Det visar sig att de flesta omföderskor inte varit redo att åka hem så tidigt som sjukhuset räknat med. Under februari och april i år har 1.328 omföderskor fött barn på Östra. De allra flesta, fler än hälften, stannade i mer än ett dygn på BB efter att ha krystat ut sin bebis. Bara 240 omföderskor åkte hem inom 12 timmar, visar siffror från Sahlgrenska. 

– Vi har ännu inte nått fram till de resultat som vi bedömer ligger på en bra nivå, säger verksamhetschefen Corinne Pedroletti på förlossningen.

Under tre månader har mödravården och förlossningen i Göteborg jobbat efter konceptet med tidig hemgång. Verksamhetschefen menar att det är för kort tid för att kunna utvärdera och se önskat resultat.

– Vi tror att på sikt kommer fler välja att gå på tidig hemgång. I Sverige finns en lång erfarenhet av detta men för mammor i den här delen av landet är det något nytt, säger Corinne Pedroletti.

”Man vill landa”

Tvåbarnsmamman Malin Af Ekström är inte förvånad över att omföderskor valt, eller av andra orsaker, blivit kvar längre än ett fåtal timmar på BB.

– Det är ju inte så konstigt. Man vill ju landa i det som har hänt och få chans att prata med barnmorskorna om det som man varit med om, säger Malin Af Ekström.

Hon är nöjd över valet att föda sin andra dotter, Sigrid, i Borås. Där erbjöds hon och hennes man att efter förlossningen att stanna kvar tillsammans i ett familjerum. Efter ett dygn kände de sig redo att åka hem igen.

Finns det inte en risk att kvinnor känner ett krav på sig att gå hem tidigt fast de inte vill?

– Vi försöker vara tydliga med att sist och slutligen så är det kvinnans val. Vi har aldrig tvingat någon hem och kommer aldrig göra det heller, men vi kommer fortsätta erbjuda tidig hemgång till en utvald grupp, säger verksamhetschef Corinne Pedrolet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet