Varje dag försvinner två meter av den stora cylinderformade industribyggnaden, som vissa hatar och andra älskar. 20 domkrafter lyfter upp hela byggnaden, som sedan ring för ring monteras ned underifrån. För den som går förbi med vissa mellanrum skapas närmast en känsla av att gasklockan försvinner ner i marken.
Falkarna är hemkära
Trots ett ljudligt rivningsarbetet sitter det på toppen av byggnaden ett par pilgrimsfalkar. En tidigare utrotningshotad fågelart som gjort gasklockan till sin boplats och nu från toppen sakta betraktar sitt hem, när det försvinner bit för bit.
– Man vill att de ska flytta till alternativa ställen och har satt upp så kallade häckningslådor på andra höga ställen, som skorstenarna vid Rosenlundsverken, men de är hemkära och har inte velat överge gasklockan, säger ornitologen Uno Unger.
Läs mer: Försenad rivning drabbar pilgrimsfalken
Kamp mot klockan
Enligt ett beslut från Länsstyrelsen får gasklockan inte rivas efter den 15 mars då pilgrimsfalkarnas häckningsperiod normalt börjar. Rivningsarbetet har dock försenats med två månader och det är en kamp mot klockan för att få byggnaden riven innan mitten av mars.
Uno Unger påpekar att de som river byggnaden har vetat att några av pilgrimsfalkarna aldrig har lämnat men är också tydlig med att han inte är orolig för fåglarnas skull.
– De lär flytta på sig, men det är lite roligt att notera att de är så hemkära och hänger kvar trots att de arbetar och den bara blir lägre och lägre, säger Uno Unger.