Marilyn och hennes familj. Foto: SVT

Familjen vill ha hjälp av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Familjen tycker inte att Marilyn har fått den hjälp hon behöver för att bearbeta sina svåra upplevelser hos terrororganisationen IS. På Marks kommun finns ingen beredskap för att ta emot hemvändare.

Sedan februari har Marilyn, som nu fyllt 16, varit hemma i Sverige. Hennes föräldrar hjälper henne med sonen och hon går i skolan ett par dagar i veckan. Men Marilyn mår inte bra och behöver hjälp att bearbeta det hon varit med om, menar de.

Läs också: Så fritogs Marilyn, 15, från IS

Svenska IS-barnen

Under tiden hos terrororganisationen IS har Marilyn sett krig och avrättningar, fött barn och förlorat sin pojkvän som dog i strid.

– Hon behöver bearbeta det hon varit med om, säger Anki Nevalainen, Marilyns mamma.

Familjen vill ha hjälp

Föräldrarna är besvikna på kommunen och myndigheter och tycker att Marilyn inte fått det stöd och hjälp som hon borde fått.

– Konkret finns inget, vi fumlar i mörkret och ingen har erbjudit något alternativ, säger Pasi Nevalainen, Marilyns pappa.

Familjen bor i Marks kommun som inte har stött på den här typen av problematik tidigare. Marilyn är den första person som återvänder till kommunen från Islamiska staten och inbördeskrigen i Syrien och Irak.

– Vi håller på med en handlingsplan mot våldsbejakande extremism som i första hand är preventiv och ska  hindra folk från att åka ner, säger Per-Olof Hermansson (KD), ordförande för socialnämnden i Mark.

– Men problematiken att ta hand om dem som kommer tillbaka hit igen är ny och okänd för oss, det här är första fallet, så jag tror att vi får ta det från fall till fall och lära oss under gången, säger han.

Erbjöds behandlingshem

Familjen har träffat socialtjänsten i kommunen som kom fram till att Marilyn skulle bo på ett behandlingshem tillsammans med sin son. Men det lämnade Marilyn efter bara en vecka. Hon tyckte inte att hon fick den hjälp hon behövde på behandlingshemmet.

Här är en ung flicka som säger att hon behöver hjälp och känner att hon inte har fått det?

– Ja, det är ett tecken på att vi kanske måste se över och se om det går att göra på annat sätt, säger Per-Olof Hermansson.

– Jag kommer att ta upp det med förvaltningschefen och se vad som har gjorts och vad som går att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska IS-barnen

Mer i ämnet