• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

För dyrt med nybyggen

Uppdaterad
Publicerad

I bostadsbristens Göteborg stiger både bostadsrättspriserna och hyrorna. I nybyggda områden som Kvillebäcken  kan en hyrestvåa gå på över 9000 kronor – alldeles för mycket för de flesta och nu måste något göras för att bygga billigare hyresrätter, anser många.

I Kvillebäcken intill Backaplan i Göteborg växer en ny stadsdel upp, här ska 2000 nya bostäder byggas. De flesta är bostadsrätter och bara 635 blir hyreslägenheter, trots att hyreslägenheter är det som de flesta bostadslösa efterfrågar. Till Bostadsbolagets visningslägenhet  kommer många unga som stått i kö länge för en hyresrätt. Men hyran är hög. Visningstrean kostar över 11 000 och en tvåa går på mellan 8 900 och 9 500 kronor, trots att de är helt vanliga lägenheter utan extra lyx.

Och vid SVT:s enkät på Backaplan visar det sig att ingen av de tillfrågade har råd att flytta in i de nya lägenheterna.

Storstadskollen

– Aldrig, aldrig. Varför? För jag har inte råd att betala 9 000–10 000! Då kan jag lika gärna flytta in i en villa på landet där jag får det bättre, säger Mohammed Hassan.

Och smärtgränsen ligger på mellan 6 000 och 7 000 kronor. Det säger både Magnus Ljunggren och Monika Larsson.

När det gäller nybyggen är det lika dyrt i alla storstäderna. Men om man jämför alla hyresrätter inklusive de gamla  så finns det skillnader;  snitthyran för en tvåa i Göteborg är strax över 5 000 kronor och därmed är Göteborg billigast att bo i.

Mohammed Hassan berättar att han bor bekvämt och billigt  i Majorna och betalar 6700 kronor för en trea på 75 kvadratmeter.

Majorna är ett av de centrala områden i Göteborg där hyrorna fortfarande är billiga och Majorna är därför ett bra exempel på den blandstad som alla säger att de vill bygga. För några år sen var det inte svårt att få en lägenhet i Majorna men nu har området blivit så populärt att köerna är långa, inte minst för att hyrorna är överkomliga .

Vad kan då göras för att även hyrorna i nybyggda hyreshus hålls på en rimlig nivå?

Björn Siesjö, som är stadsarkitekt i Göteborg , har två radikala lösningar på problemet.

– Jag kan se till att vi inte behöver bygga p-platser till alla lägenheter. Är det nära till kollektivtrafik så ska man inte ha en massa  p-platser som höjer hyran med 30 procent, säger han.

– Jag kan också se till att inte alla lägenheter måste vara tillgängliga för rörelsehindrade. Tillräckligt många ska vara det i alla delar av staden, men alla behöver inte vara det.

Men då måste du begära dispens från reglerna?

– Ja, men det görs redan i dag, så det är ett regelverk som håller på att luckras upp. Boverket stretar emot, men det är faktiskt en oundviklig utveckling, säger Björn Siesjö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storstadskollen

Mer i ämnet