När SVT besöker förskolan lagas det tacos till lunch med pannkakstårta till efterrätt. Mona Utsten är köksansvarig på förskolan men när det kommer till matlagning har även barnen en viktig roll här. Här hör det nämligen till vardagen att de är med och styr i köket.
– Måltiden är ju ett helt koncept där man lagar maten och sitter tillsammans och äter. Både lunch och frukost pågår oftast en timme här, säger Mona Utsten.
Inget är fel
Barnen lär sig både att laga mat och att lösa andra problem som kan dyka upp i köket. Här är mottot att inget är fel utan bara mer eller mindre bra. Samtidigt kallar sig barnen för planetskötare. Det innebär att de har i uppgift att ha planetens hälsa i åtanke – inte minst i matlagningen.
– Ungefär en fjärdedel av alla miljöförstöring är på grund av matproduktion. Därefter slängs hälften av maten som produceras. Därför är det oerhört viktigt att man redan som barn får lära sig om hållbarhet, säger Mona Utsten.
Men hur lätt är det för barnen att förstå det här med miljötänk?
– Det är ju väldigt abstrakt. Men de är jättestolta över att vara planetskötare. När de är ute i skogen har de alltid påsar med sig för att plocka upp skräp.
I klippet ovan kan du se när barnen lär SVT:s reporter att baka bröd.