Se när barnen lär SVT:s reporter att baka bröd. Foto: SVT

Förskolan där barnen står för maten

Uppdaterad
Publicerad

På Skogsbackens förskola i Svenshögen har blivit prisbelönade för sitt sätt att arbeta med mat och hållbarhet. Här kallar sig nämligen barnen för planetskötare, vilket helt enkelt innebär att de tar hand om planeten.

– Man ska inte slänga mat för det förstör miljön, säger planetskötaren Fredrik Olofsson.

När SVT besöker förskolan lagas det tacos till lunch med pannkakstårta till efterrätt. Mona Utsten är köksansvarig på förskolan men när det kommer till matlagning har även barnen en viktig roll här. Här hör det nämligen till vardagen att de är med och styr i köket.

– Måltiden är ju ett helt koncept där man lagar maten och sitter tillsammans och äter. Både lunch och frukost pågår oftast en timme här, säger Mona Utsten.

Inget är fel

Barnen lär sig både att laga mat och att lösa andra problem som kan dyka upp i köket. Här är mottot att inget är fel utan bara mer eller mindre bra. Samtidigt kallar sig barnen för planetskötare. Det innebär att de har i uppgift att ha planetens hälsa i åtanke – inte minst i matlagningen.

– Ungefär en fjärdedel av alla miljöförstöring är på grund av matproduktion. Därefter slängs hälften av maten som produceras. Därför är det oerhört viktigt att man redan som barn får lära sig om hållbarhet, säger Mona Utsten.

Men hur lätt är det för barnen att förstå det här med miljötänk?

– Det är ju väldigt abstrakt. Men de är jättestolta över att vara planetskötare. När de är ute i skogen har de alltid påsar med sig för att plocka upp skräp.

I klippet ovan kan du se när barnen lär SVT:s reporter att baka bröd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.