Foto: SVT

Fortsatt rött ljus för räkan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fortsatt rött ljus för nordhavsräkan. Det meddelade Världsnaturfonden på en pressträff i Stockholm i dag.

Beståndet av nordhavsräkan har blivit bättre, men fortsatt dålig kontroll när det gäller dumpningen av småräkor och brister i förvaltningen gör att det röda ljuset är kvar.

– För att kunna stoppa dumpningen av småräkor krävs skärpt kontroll och förvaltning. Först då kan certifieringen av västkusträkan ta ordentlig fart. Många med mig ser fram emot att kunna njuta av hållbart fiskade färska räkor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden (WWF).

Västkusträkan rödlistas

Jätteräkor får grönt ljus

Samtidigt som nordhavsräkan behåller rödflaggningen får tropiska jätteräkor för första gången grönt ljus. Förutsättningen är att de odlas ansvarsfullt och är så kallat ASC-certifierade.

– En ansvarsfull ASC-certifiering är ett sätt att styra marknaden i mer hållbar riktning. Svenska konsumenter har hög medvetenhet och kan driva på en positiv förändring genom att stödja nya lösningar. Målet är att kunna välja fisk och skaldjur som kan spåras från odling till tallrik, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor på WWF.

Världsnaturfondens Fiskguide ges nu ut för nionde gången. Den ska enligt WWF vara ett verktyg för konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra mer miljövänliga och hållbara inköp av fisk och skaldjur. Även förra året fick nordhavsräkan rött ljus. Orsakerna till det var enligt Världsnaturfonden att det fanns en risk för överfiske, det dumpades små räkor och det var en otydlig förvaltning och övervakning.

Räkbeståndet har ökat

I höstas kom Internationella havsforskningsrådet, ICES, med siffror som visade att beståndet av räkor hade ökat. De såg ingen anledning till rött ljus utan ville öka räkfisket. Och när SVT Västnytt i går måndag träffade en räkfiskare vid Smögen så fanns ingen förståelse för Världsnaturfondens tidigare besked.

– Det var helt åt helsicke. Vi förklarade hur det ligger till, att räkorna går i cykler och att nu har det vänt igen. Nu står man (WWF) och kan rödmärka räkan igen, trots att beståndet är det högsta någonsin, säger Charles Olsson, yrkesfiskare från Grebbestad.

Det behövs en licens för att fiska räkor och i nuläget har 62 svenska fartyg ett sådant tillstånd. Havs- och vattenmyndigheten medger inga nya tillstånd på grund av hur beståndet ser ut i nuläget.

Världsnaturfondens fiskguide 2015 omfattar ett 50-tal fiskarter, där cirka hälften har fått grönt ljus.

Rött ljus har bland annat följande fått:

* Västkusträkan

* Bläckfisk fångad i garn och trålad

* Flodkräfta

* Gädda fångad i norra Europa

* Marulk

Grönt ljus har bland annat dessa fått:

* Abborre fångad i Hjälmaren och Vättern

* Blåmussla, svenskodlad och norsk handplockad

* Havskräfta fångad i bur

* Torsk från Barents hav fångad med långlina eller garn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västkusträkan rödlistas

Mer i ämnet