För amerikaner som jobbar i Sverige blir situationen ohållbar. Thomas Harper kommer att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap om inte FATCA-lagen stoppas.
– Just nu kan jag inte göra nånting, men när jag har blivit svensk medborgare kommer jag att säga upp mitt amerikanska medborgarskap, säger Thomas Harper.
Många är kritiska till avtalet
Det var i augusti som Sveriges dåvarande regering tecknade ett avtal med USA, det så kallade FATCA-avtalet, som innebär att Skatteverket och svenska banker måste rapportera till USA om personer som är skattskyldiga där. Många amerikanska medborgare som bor och jobbar i Sverige är kritiska till avtalet. En av dem är Thomas Harper.
– Jag tycker inte Sverige ska hjälpa USA att samla in den här informationen, säger Thomas Harper.
– Det handlar om rätten till sekretess. Sverige kommer att lämna över mycket information om mig, information som jag inte tycker USA behöver, det är en typ av underrättelseverksamhet! säger Thomas Harper.
För att genomföra avtalet måste svensk lag ändras så att banksekretessen sätts ur spel och detta lagförslag är bland andra Sveriges Advokatsamfund mycket kritisk till.
Får kritik av Sveriges Advokatsamfund
– Det är väldigt långtgående, det är väldigt ingripande och det kan ifrågasättas om det är förenligt med Europakonventionen, EU-direktiv om dataskydd och svensk nationell lagstiftning, säger Anne Ramberg, generelsekreteraren för Sveriges Advokatsamfund.
Den officiella motiveringen till avtalet är att USA vill hitta amerikanska skattesmitare, men för amerikaner som jobbar och skattar i Sverige är motiveringen absurd.
– Man flyttar inte till Sverige för att undvika skatt! säger Thomas Harper med ett skratt.
Amerikanska medborgare som jobbar i Sverige är skattskyldiga både i Sverige och USA och deklarerar i båda länderna. Så är det för Thomas Harper som varje år lägger rner mycket tid och pengar på konsulter för att deklarationen till amerikanska skattemyndigheten inte ska innehålla några fel. Fel straffas nämligen med höga straffavgifter. Han betalar mycket skatt i Sverige och därför behöver han i slutändan inte betala någon skatt i USA.
Svenska banker kartlägger redan
På Nordea har man redan börjat kartlägga sina kunder, trots att den nya lagen inte är införd ännu, och när vi frågar varför får vi det här skriftliga svaret från Nordea.
”Sverige har undertecknat FATCA och därmed måste alla finansiella institut söka efter kunder, så kallade US Persons, som kan vara skattskyldiga i USA och rapportera dem till den amerikanska skattemyndigheten (IRS).”
– Det känns som att jag har blivit brottsling bara genom att flytta från USA!
Enligt Finansdepartementet är ett avtal mellan länder bättre än att den amerikanska lagen gäller över huvudet på svenska myndigheter. Nu får Sverige ett utbyte, eftersom USA i avtalet lovar att i gengäld rapportera svenska skattskyldiga i USA. Men kritikerna menar att detta inte är ett bindande avtal, utan bara ett tomt löfte och att USA inte kommer att delge Sverige någon väsentlig information.
Vad tycker du om att Sverige köper det här konceptet?
– Det gör mig besviken.
Lagändring förbereds
Som SVT tidigare berättat kommer även svenska bankkunder att tvingas att lämna utförlig information om sina penningtransaktioner, information som banken sedan rapporterar vidare till USA. Man frågar bland annat om de har politiska poster och varifrån deras sparpengar kommer ifrån.
– Jag tror inte svenska folket tycker det är bra att USA kan samla in vilken information som helst om dem och det här är ett steg mot det! säger Thomas Harper.
Innan FATCA-avtalet kan genomföras fullt ut måste svensk lagstiftning ändras. Just nu förbereds ett lagförslag i Finansdepartementet ”Förslag till lag om utbyte av upplysningar med anledning av FATCA-avtalet”.
En lagrådsremiss ska lämnas till lagrådet i slutet på november och behandlas i riksdagen under våren. Om riksdagen godkänner den nya lagen kommer den att träda i kraft den första april 2015.