Läkare håller upp telefon med kamera mot hud

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Hannah Ceder, doktorand och specialistläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, visar hur de tog fram det nya digitalt verktyget. Foto: SVT

Här är nya algoritmen som upptäcker hudcancer lättare

Publicerad

Ett nytt digitalt verktyg gör det nu lättare att upptäcka allvarlig hudcancer. I stället för att opereras flera gånger kan fler patienter nu få rätt behandling direkt.

– Den första behandlingen ska vara den rätta behandlingen, säger Hannah Ceder, doktorand och specialistläkare.

Den vanligaste formen av hudcancer är basaliom, vilket drabbade hela 70 000 personer i Sverige under 2021.

Ofta uppstår tumören i ansiktet, och det finns vissa högaggressiva former som kan växa in i vävnader, vilket kan orsaka stora problem för de drabbade.

I över hälften av fallen lyckas vanlig kirurgi inte få bort hela tumören, och då kan det behövas flera operationer.

Ny studie med 300 patienter

Men i en ny studie från Göteborgs universitet har forskare tagit fram en algoritm som i de flesta fall kan upptäcka om hudcancern är högrisk.

Med hjälp av bilder tagna med vanlig kamera och dermatoskop på drygt 300 patienter med bekräftad hudcancer har algoritmen utvecklats – och den har oftast rätt.

Hon ligger bakom studien

Förstaförfattaren till studien är Hannah Ceder. Hon är både doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och specialistläkare inom hud på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Dessutom är hon en av de kirurger i Sverige som behärskar operationsmetoden Mohs kirurgi – den bästa behandlingen för specifikt högrisk basalcellscancer.

Cancerformen växer inte snabbt och den sprider sig inte. Däremot kan den förstöra vävnaden där den växer.

– Framför allt när det gäller ansiktet så växer den lite som bläckfiskar ut i huden. Skär man inte bort den med Mohs kirurgi, som vi bland annat gör här på Sahlgrenska, så får man inte bort tumören i sin helhet. Utan patienten får opereras kanske en, två eller flera gånger, säger Hannah Ceder.

Får rätt behandling direkt

Då algoritmen hjälper till att identifiera högrisk basalcellscancer kan fler patienter få rätt behandling från början.

Så det är en stor fördel för patienterna?

– Ja, det skulle jag säga att det är, att vi vet hur vi känner igen dem. De blir inte felbehandlade då. Vi brukar trycka på det här att den första behandlingen ska vara den rätta behandlingen, säger Hannah Ceder.

Se hur det går till när Hannah Ceder letar efter hudcancer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.