Man kryper under fängelsegrind, kycklingnuggets i en påse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur mannen kryper under grinden på fängelset i Vänersborg – övervakningsbilderna som visar hur han springer in med påsen med mat. Foto: Polisen

Här bryter sig mannen in i fängelset – för att lämna cigg och kycklingnuggets

Publicerad

Rymningsförsök från fängelse inträffar.

Men att bryta sig in? Inte lika ofta.

En man i Vänersborg misstänks nu ha gjort detta – för att leverera cigaretter och mat.

Mannen, som är i 25-årsåldern, fastnade på övervakningskameran vid fängelset Östragård i Vänersborg när han kryper under grinden tillsammans med en svart påse.

Han hinner vara på området i knappt 30 sekunder innan vakterna fångar in honom. Till en början tror man att det är sprängmedel han har med sig i påsen.

– Det var mörkt ute och ett snabbt förlopp. Påsen var placerad intill fasaden och det stack ut en sladd och man tar det säkra före det osäkra Det visade sig vara laddsladden till en mobil, säger Robert Beckard, åklagare.

Åklagaren: Inte stött på detta tidigare

Förutom sladden och en tillhörande mobil innehöll påsen bland annat mat från en hamburgerrestaurang. Misstanken är att innehållet skulle levereras till de intagna.

– Jag anser att brottet är grovt för att han har tagit sig in mitt i natten på ett låst område och försökt smuggla in saker på fängelset. Detta leder också till en upploppsliknande situation på fängelset, säger Robert Beckard, som yrkar på utvisning av mannen.

Polis fick skador

En polis fick lättare skadar i samband med upploppet. Mannen nekar till brott och säger i förhör att han trodde att området tillhörde Migrationsverket.

Att någon bryter sig in på ett fängelse, är det något du sett innan? Det brukar ju vara åt andra hållet.

– Ha ha, nej. Jag har jobbat ganska länge, men jag har inte stött på det tidigare, säger Robert Beckard.

Dom faller i Vänersborgs tingsrätt den 10 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.