Löning, lördag och sugen på fest i Vänersborg – se spellistan i åtta korta klipp nedan för att följa med reportrarna Alva Olsson och Laura Vandelin ut på jakt. Foto: SVT

Här letar SVT:s reportrar fest i nattklubbsdödens Vänersborg

Uppdaterad
Publicerad

Dansgolven blir allt färre och det talas om en nattklubbsdöd i Sverige. SVT:s reportrar gav sig ut i nattlivet en lönelördag för att se om fenomenet har nått Vänersborg. Hittar de festen?

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Lukas • Det är för dyrt

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Hampus • Jag är 23 år och i studentstaden Halmstad finns det fortfarande ett antal nattklubbar och pubbar både öppna till allmänheten och för enbart studerande.

Däremot sticker jag inte till nattklubbar då jag inte dricker alkohol, gillar inte högljudd musik eller att dansa. Nattklubbar är verkligen dötråkiga för mig, för det finns inget de erbjuder som jag tycker om. Och om du råkar prata med fel person så dissar de bara dig för att du inte gillar just denna sociala ritual. Tro mig, jag har växt upp med gen X föräldrar som konstant arrangerade och stack till fester och jag är inte intresserad att följa deras spår.

Detta är dock mitt perspektiv från mina egna sociala behov och erfarenheter.

Conny • Låter som att dagens ungdom är mycket klokare än vad vi var..

Hälsosammare, inte minst!

Musik • Dålig musik är väl anledning för mig. Vill inte höra schlager/pop/greatest hits, som dom flesta vanliga klubbar spelar..
och människorna, som de musikstilar attraherar, är även det som tar emot..

+1 på den. Jag tycker att det behövs fler hårdrocksnattklubbar där det är socialt accepterat att spela luftgitarr!

Sara • Jag älskar att gå på nattklubb. Och hade det inte funnits i min trakt, så hade jag startat en själv.

Christoffer • Jag är 30 och tror många faktorer påverkar. Dels har vi mindre alkoholkonsumtion bland unga (som i sin tur nog har flera orsaker), dels är det lättare att få kontakt med nya vänner och partners man har något gemensamt med digitalt. Och så är vi många som är introverta och inte orkar med hög musik och andra störande intryck, vilket jag tror att många fler accepterar hos sig själva nu är för några år sedan. Varför ut och kasta pengar på något som inte är särskilt kul?

Bra spaningar! Bra om folk dricker mindre alkohol, tänker jag...

Andreas • Om ingen dricker kan väl ingen nattklubb gå runt ekonomiskt, tänker jag.

Absolut. Det ligger nog en del i det!

Varför är det så många som syr och stickar i dag? • Kan ni inte undersöka varför det blivit så poppis att sticka, sy med mera.

Tack för tipset! Vi tar det med oss.

35 åring • Jag hade likt flera av mina vänner gått ut på nattklubbar även i en högre ålder, som nu är 35. Problemet är att det finns inga klubbar som har 25 eller 30 årsgräns i närområdet. Man tvingas gå på samma klubbar som alla 18 åringar, något som känns otroligt jobbigt då vi är i olika faser i liver gällande kultur och etik.

Peter • Bodde i Vänersborg 1995-2003 och då var det världens röj både på mig och I stan. Rockad och Oslagbar var ställena som var proppade men festglada folk.

Frida • I slutet på 90-talet och början på 2000-talet fanns det minst 5 nattklubbar/dansställen i staden där jag bodde (80 000-100000 inv) Härlig stämning och man dansade från 22-02. Idag finns inget kvar, man har t.o.m rivit 3 byggnader där de fanns.

Var landar SVT-reportrarnas festjakt i residensstaden Vänersborg, med 40 000 invånare? Se hela storyn från lördagskvällen i videospellistan.

Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet, forskar om nattliv. Enligt honom minskade viljan att gå på nattklubb redan innan pandemin.

– På ett sätt är det jättebra att ungdomar dricker mindre, samtidigt är det viktigt att säga att människor har behov av fest. I alla kulturer och alla tider har vi haft fest, musik och dans, säger han.

Unga prioriterar annat än att gå på nattklubb

Dagens ungdomar har andra prioriteringar än tidigare generationer.

– De tänker mer på deras hälsa och framtid, samt bekymrar sig för klimatförändringar och krig, säger Tutenges.

Även antalet beviljade danstillstånd har minskat senaste åren.

Antal beviljade danstillstånd i Sverige – per år

Nuförtiden behöver inte längre restauranger och nattklubbar tillstånd för att anordna danstillställningar. 1 juli 2023 förändrades lagen och sedan dess ska det anmälas till polisen.

2013: 715 stycken.

2014: 893 stycken.

2015: 1 450 stycken.

2016: 1 483 stycken.

2017: 1 552 stycken.

2018: 1 467 stycken.

2019: 1 282 stycken.

2020: 764 stycken.

2021: 681 stycken.

2022: 1 247 stycken.

2023: 1 123 stycken (653 före 30 juni 2023 och 470 anmälda till polisen efter 1 juli 2023).

2024: 773 stycken anmälda till polisen (fram till 31 augusti).

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.