Kvinna letar efter guldfiskar i en damm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet när Cheyenne van Keeken och hennes papegoja Keekie räddar guldfiskar med kattmat. Foto: Alva Olsson/SVT

Här räddar Cheyenne och papegojan hundratals guldfiskar i dammen på Ramberget – med kattmat

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals guldfiskar har ofrivilligt flyttat in i dammen i Göteborg.

Biologstudenten Cheyenne van Keeken och hennes papegoja Keekie har spenderat flera dagar på att rädda dem.

– Vissa guldfiskar är helt missbildade, hela huvudet kan ha en helt annan form och de ser inte friska ut.

Det var förra veckan som flera förbipasserande uppmärksammade ett stort antal guldfiskar i dammen i Keillers park på Ramberget på Hisingen i Göteborg.

I en lokal Facebook-grupp skrevs ett inlägg om fiskarna och det dröjde inte länge innan marinbiologstudenten Cheyenne van Keeken såg inlägget.

– Jag har räddat guldfiskar från sex olika dammar i Göteborgsområdet under de senaste månaderna, men här var det ett väldigt stort antal så jag kände att jag ville ta saken i egna händer.

Hittat döda fiskar

Cheyenne kontaktade kommunen och berättade om fiskarna i dammen. Hon erbjöd sig sedan att hjälpa till, något som kommunen tyckte var en bra idé, enligt GP.

– Vi har vetat om att det har funnits guldfiskar i dammen sedan förra sommaren, men vi vet inte vem eller vilka som har släppt ned dem. Jag vet att vårt arbetslag i parken har försökt fiska upp dem, men inte lyckats, säger Anna Gebo planeringsledare grönt Hisingen på Stadsmiljöförvaltningen till tidningen.

Lockade dem med kattmat

Kort därpå befann Cheyenne sig i dammen där hon placerade burar fyllda med kattmat som lockbete och en håv i handen.

– Vattnet i dammen är för varmt, det finns ingen rörelse i vattnet, det är fullt med skräp och enligt kommunen ska det nog inte finnas några guldfiskar här alls, säger Cheyenne.

Dessutom kan det påverka ekosystemet om en fisklös damm plötsligt fylls av fisk.

Antalet timmar som Cheyenne spenderat i dammen under de senaste dagarna har varit många och på bara några dagar har hon lyckats rädda hundratals guldfiskar.

– Men jag har hittat ett jättestort antal döda fiskar på ena sidan av dammen också, tillägger hon.

Skänkt bort fiskarna

Fiskarna har hon förvarat i hemmet där hon byggt ett provisoriskt akvarium. Sedan har hon skänkt fiskar – och intresset har varit stort. Inom loppet av några dygn har över 400 guldfiskar fått ett nytt hem.

Exakt varför dammen fyllts av guldfiskar är inte fastställt – även om en del kan ha övervintrat så tror Cheyenne på att de har dumpats där.

– Jag tycker att det är tragiskt, speciellt när man ser hur lätt det är att se till så att de får nya hem. Här kommer de ju dö, säger Cheyenne van Keeken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.