En delad bild som visar två sektioner. Till vänster står forskaren Mariavittoria Craighero i labbkostym och arbetar vid ett bord med olika laboratorieutrustningar och flaskor i bakgrunden. Till höger hålls en glasbehållare med en svart vätska, där en tunn tråd syns i fokus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Chalmers utvecklas en silkestråd som kan generera ström med hjälp av kroppsvärme. Målet är att göra elektriska kläder – och forskaren Mariavittoria Craighero berättar hur det ska gå till. Foto: SVT

På Chalmers tillverkas strömledande tråd – ska bli elektriska kläder

Uppdaterad
Publicerad

En tröja som på egen hand driver elektronik och kan övervaka din hälsa eller fungera som en gps. Det kan bli möjligt med den nya elektriska silkestråden som utvecklas på Chalmers i Göteborg.

– Det kommer vara bekvämt att ha på sig, säger forskaren Mariavittoria Craighero.

Med hjälp av en vanlig silkestråd som beläggs med ett ledande plastmaterial är forskarna på Chalmers på god väg att kunna skapa elektriska textilier.

Hittills har man gjort två prototyper där eltråden har sytts in i ett tyg samt används för att sy fast en knapp. Men med tiden är tanken att tråden ska integreras i hela klädesplagg – som på så sätt kommer förvandlas till elektriska generatorer.

Känns som vanligt silke

Att bära en elektrisk tröja kan vid första anblick låta obekvämt och kanske till och med farligt. Men Mariavittoria Craigherosom, som är doktorand på Chalmers och huvudförfattare till den nyligen publicerade studien, försäkrar att så inte är fallet.

– När silkestråden beläggs med det här materialet är den fortfarande väldigt böjbar, mjuk och lätt att hantera. Så det kommer vara skönt att ha på sig, säger hon.

Säkert att ha på sig

När det gäller säkerhet har forskarna varit noga med att använda material som inte kommer vara skadligt för kroppen. Man ska heller inte behöva oroa sig för att bli elektrifierad av de elektriska klädesplaggen.

– Materialet kan till och med tvättas i tvättmaskinen, säger Mariavittoria Craigherosom.

Starta videon för att höra hur den nya silkestråden kan generera ström från kroppsvärme och hur forskarna gör för att tillverka den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.