en gammal hand och sms-konversation

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemtjänstmannen ska ha filmat mordet och skickat filmen till en väninna. Se videon för en sammanfattning av fallet. Foto: SVT/montage

Hemtjänstmordet i Strömstad – hovrätten fastställer livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Mannen filmade hur han kvävde en kvinna i 90-årsåldern till döds i Strömstad. Nu går hovrätten på samma linje som tingsrätten – och dömer mannen till livstids fängelse.

Kvinnan hittades död i sitt hem i Strömstad i november. Till en början trodde man att hon dött en naturlig död. Men efter några veckor började en film spridas i sociala medier – som visar hur kvinnan kvävs till döds. En film som mannen själv skickat till en vän.

Det var i egenskap av anställd hos hemtjänsten som mannen besökte kvinnan den aktuella dagen. De var ofta två anställda hos henne, men mannen lämnades ensam i en dryg halvtimme med kvinnan vid tiden för mordet.

Flera försvårande omständigheter

Uddevalla tingsrätt dömde den åtalade mannen till livstids fängelse i slutet av juli. Enligt rätten då fanns det inga förmildrande omständigheter, snarare var brottet särskilt hänsynslöst i sitt slag. Och hovrätten skriver också om ett ”flertal påtagligt försvårande omständigheter”:

Mannen begick gärningen mot en gammal person som saknade alla möjligheter att värja sig. Hon befanns sig i sitt hem, där hon hade rätt att känna sig trygg och där han som anställd inom hemtjänsten fått förtroendet att ta hand om henne. Att mannen dessutom filmade mordet och spred det vidare var ”mycket kränkande” enligt hovrätten.

Stark bevisning

Av hovrättens dom framgår det att de anser att åklagarens bevisning gällande filmen är så stark, att det inte finns något tvivel om när den spelades in och inte heller om mannens avsikt med agerandet. De menar att det därmed är ställt utom rimligt tvivel att mannen berövade den äldre kvinnan livet.

– Det är en hemsk film på tre minuter som visar en människas sista minut i livet, har åklagaren Daniel Veivo-Pettersson tidigare berättat.

Den dömde mannen har hela tiden nekat till brott men erkänt vissa delar av händelseförloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.