Peter Sörstedt, polisområdeschef och en palestinsk flagga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen om varför kommande helgs demonstration i Borås flyttas till Stora torget. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Spencer Colby/AP

Höjd säkerhet i centrala Borås – propalestinsk demonstration flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra helgens propalestinska demonstration i Borås utreds en bilist för vårdslöshet i trafik. Detta efter att han medvetet ska ha kört in i ett demonstrationståg – något han själv nekar till. Nu skärps säkerheten inför lördagens nya Palestinademonstration.

– Det finns en stor oro, kanske till och med rädsla, säger Peter Sörstedt, polisområdeschef.

Det var förra helgen som det blev stökigt i samband med en tillståndsgiven demonstration för Gaza i centrala Borås.

Enligt polisen körde en bilist in i demonstrationståget. Ambulans tillkallades men ingen ska ha förts till sjukhus. Händelsen utreds som vårdslöshet i trafik, vållande av kroppsskada och misshandel.

På lördag väntas en ny tillståndsgiven demonstration. Av trygghetsskäl har den flyttats till Stora torget. Dessutom kommer polisen vara på plats.

– För att säkra upp den oro som finns vill vi finnas på plats och tillsammans med arrangör tillse att det blir en bra demonstration där man kan få nyttja sina demokratiska fri- och rättigheter, säger Peter Sörstedt, polisområdeschef för Älvsborg.

Versionerna går isär om händelsen i Borås

Efter förra helgens demonstration går åsikterna isär om vad som egentligen hände. Demonstranter har uppgett att bilisten avsiktligt backat på två personer och har anmält bilisten för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Göteborgs-Posten har intervjuat en demonstrant som berättar att han blev påkörd.

Bilföraren har å sin sida anmält demonstranterna för misshandel och skadegörelse. Bilisten har bland annat uppgett att han blivit slagen i ansiktet.

Utreder hatbrottsmotiv

Polisutredning pågår och flera förhör har hållits efter demonstrationen men polisen efterfrågar samtidigt video- och bildmaterial från händelsen.

Enligt Borås tidning ska åklagaren titta på om det eventuellt finns hatbrottsmotiv efter att bilisten tidigare lagt ut antipalestinska och rasistiska inlägg på sociala medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.