– Vi har kommit fram till att Byggnadsbolaget har riskerat att bryta mot diskrimineringsförbudet, säger Rickard Appelberg, enhetschef på DO.
Det var i mars i år som SVT Nyheter Väst kunde avslöja att en privat hyresvärd i Bergsjön i Göteborg, Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co, bad sina bostadsökande att uppge nationalitet vid ansökan om lägenhet i deras byggnad på Tycho Brahes gata i Bergsjön.
En ruta skulle kryssas i om personen var svensk eller utländsk.
Kallades Svenneberget
Många hyresgäster och boende i Bergsjön vittnade om att området kallades för Svenneberget eller Vita borgen på grund av att ett urval gjordes bland hyresgästerna.
I granskningen begärde vi därför ut, från Skatteverket, namnen på de över tusen personerna som bodde på Tycho Brahes gata och i grannfastigheterna och kunde då konstatera att det bodde betydligt fler med traditionellt svenska namn på Tycho Brahes gata i jämförelse med på granngatorna.
Företaget ändrade sig efter granskning
72 procent hade traditionellt svenskt namn på Tycho Brahes gata, att jämföra med på gatan brevid, Keplers gata, där siffran ligger på 18 procent, bredvid den ligger fastigheter på Galileis gata där siffran låg på 8 procent.
– Vi ställde ett antal frågor till bostadsbolaget om hur de jobbar, och fick det klart för oss. Och i samband med tillsynen så fick vi besked om att de ändrat sina rutiner och inte längre har den här typen av frågor i sitt frågeformulär, säger Rickard Appelgren.
Tog bort frågorna
Byggnadsbolaget slopade alltså efter vår granskning direkt sin tidigare intresseanmälan och tog bort frågorna i formuläret. Därmed slog DO fast att de tidigare riskerade att diskriminera utifrån etnisk tillhörighet men att de nu kan avsluta ärendet då företaget ändrat sig.
Kan komma upp hos DO igen
Det behöver dock inte betyda att ärendet inte kan komma upp igen hos myndigheten. För eftersom DO drivit ärendet efter en granskning av SVT Nyheter Väst och inte efter att en enskild individ anmält företaget kan de i dagsläget inte driva ärendet till domstol.
– Men skulle det vara så att det finns en enskild skadelidande person som hör av sig till oss och säger att personen har ansökt om lägenhet här och inte fått den. Och att personen tror att det har att göra med att personen har en annan etnicitet än svensk. Då skulle det vara någonting vi tittar på. Det får vi se, så kanske det kommer bli, säger Rickard Appelberg.
Precis som tidigare i vår granskning vill Byggnadsbolagets vd Susanne Lundahl Bryngelsson inte tala med SVT.