Till höger: guldtackor på bänkskiva. Till vänster: Youtube-gänget JLC

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör JLC-duon berätta om guldstriden. Foto: Claudio Bresciani/TT, polisens förundersökning

JLC-duon i tingsrätten om guldtackorna

Uppdaterad
Publicerad

Fyndet av 140 guld- och platinatackor har nu hamnat i domstol och kampen om vem som har rätt till guldet fortsätter.

– Det är lite nervöst och pirrigt, säger JLC-duon Carl Déman och Lucas Simonsson som var på plats.

Youtubestjärnorna från JLC, en före detta husägare eller två hantverkare – vem har rätt till guldet värt drygt sju miljoner kronor?

Gemensamt för samtliga parter var att ingen av dem visste om att guldet låg gömt på vinden i Mölndal. Det upptäcktes först när renoveringen inleddes förra hösten efter JLC-duon hade köpt huset, via sitt bolag.

Snickarna på plats gjorde den oväntade upptäckten. I ett dolt utrymme under en grön filt låg flera förvaringslådor innehållande tio kilo guld i 23 karat och fyra kilo platina.

Totalt uppgår ädelmetallernas värde till närmare 10 miljoner kronor – mer än vad humorduon från Göteborg köpte huset för.

”Öppna för förlikning”

Nu gör hantverkarna, säljaren av huset, dödsboet efter tidigare husägaren och JLC-stjärnorna alla anspråk på fyndet och under tisdagen möttes parterna för en så kallad muntlig förberedelse av den civilrättsliga tvisten.

– Vi är öppna för en förlikning, sa Lucas Simonsson till SVT strax före de skulle gå in.

Något som företrädare för de andra parterna också sagt sig vara villiga till.

Men efteråt meddelade rådmannen Lisbet Boberg att ingen förlikning kunnat nås och ytterligare ett sammanträde planeras före en eventuell huvudförhandling. Om inte parterna når en förlikning väntas förhandlingar i tingsrätten först i maj 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.