En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en livlig butik med varuhyllor och kunder som handlar, och skyltar ovanför med olika avdelningar. Den högra sidan visar en person med mörk tröja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kevin Hrustic söker jobb åt sina tonårsbarn och tror inte det ger en negativ effekt på arbetsgivare. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT/Privat

Kevin från Göteborg söker jobb åt sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Att föräldrar tar en aktiv roll i sina barns jobbsökande är vanligt. Det vittnar matbutiker, kaféer, och gymkedjor om. Kevin Hrustic från Göteborg hjälper sina barn med att skriva CV och lägga ut annonser.

– Det är en bra och positiv sak att barnen kommer ut, säger han.

Det är inte ovanligt att föräldrar söker jobb åt sina tonårsbarn, en av dem är Kevin Hrustic från Göteborg. Det är så pass viktigt för honom att hans 17-åriga son och 18-åriga dotter lär sig av utmaningarna på arbetsmarknaden att han gärna ställer upp.

– Det är en bra och positiv sak att barnen kommer ut. Det händer så mycket runtomkring oss i samhället. Det är många barn och ungdomar som förstörs, säger han.

Texten fortsätter efter chatten.

Hur ser du på att föräldrar söker jobb åt sina barn?

Enhetschef. • Anställer aldrig någon som inte klarar att söka jobb på egen hand.

Pinnat inlägg

Det är inte ovanligt att föräldrar söker jobb åt sina barn – och i vissa fall vill de till och med följa med på sina barns anställningsintervjuer. Vad tycker du? Är det en bra eller dålig idé att föräldrar söker jobb åt sina barn? Dela gärna med dig i chatten!

Hannes • Jag är inte för eller imot det bero på barnet och kunskapen. Visa arbetsgivare har koll och försöka ge "sitt barn" en trygga och omhändertagna anställnings villkor och andra utgjuta sin ställning. Ett alternativ skulle vara att fackförbunden trygga den kommande arbetsplatsen. Genom kollektivavtal och kontrakt hjälp.
Alltså att ta hjälp av föräldrar eller fackförbunden är helt ok. !

Gustav • Tänker det är jätteviktigt att barnen får hjälp med hur det går till att söka jobb. Barnen håller på och lär sig och då behöver man handledning av någon som vet hur man gör. Sedan måste barnet själv göra själva sökandet men de behöver någon som är med i processen och stöttar. Detta är något som vi i Sverige är dåliga på men så har vi också mer psykisk ohälsa hos unga än jämförbara länder.

Erik • Om en förälder kom in och sökte jobb åt sitt barn hos mig, direkt avslag på den. Kan inte barnet själv söka jobbet kommer den inte klara av jobbet. Släpp taget och låt barnet skaffa sin egen erfarenhet och växa.

Förvånad • Det som gör mig förvånad är att det händer i Sverige där unga vuxna brukade flytta hemifrån mycket tidigare än i övriga Europa, i ett samhälle där självständighet brukade uppskattas.
Att hjälpa på detta viset gör de unga beroende av andras hjälp, det försvagar dem. Människor måste utsätta sig för utmaningar för att bli självständiga. Som förälder gör man dem en björntjänst oavsett hur svårt det är att skaffa ett jobb,
Man anställer helst en självständig människa

Alexandra • Det har väl folk gjort i alla tider, fast kanske mer på sina egna arbetsplatser eller hos släkt och vänner. Men tonåringar just nu är nog inte så vana att ta initiativ och kommunicera pga allt hemmasittande i pandemin. Barn är inte lika vana att prata med främlingar och speciellt inte från andra generationer.

Anna • Gör man allt jobb som förälder är det inte bra tror jag. Men vem anställer ett barn/ ungdom de aldrig träffat eller pratat med? Då känner de nog föräldrarna väl eller känner till barnen.
Många vuxna får ju jobb via kontakter eller tips.
Så att leta runt efter jobb till barnen är väl inte konstigt. Kolla med bekanta eller att hjälpa dem med att skriva ett cv. Allt det är naturligt tycker jag. Endel går ju kurs i att skriva cv så varför skulle inte en förälder kunna guida? Att söka själva jobbet, gå på arbetsplatsintervjun, eller visa upp sig på olika arbetsplatser , visa sitt intresse och att man är tillgänglig måste ju barnet i vilket fall som helst göra själv.
Jag fick mitt första jobb via en bekant till min bror. Men jag fick själv gå dit och presentera mig och visa mitt intresse. Mitt andra jobb fick jag då jag fick tips från släktingar om en ledig tjänst, sökte, gick på intervju och fick jobbet.

Liselott • Inte konstigt att dagens ungdomar är totalt handlingsförlamade på arbetsmarknaden när de curlas till latmaskar och inte får lära sig att bli självständiga.

Själv är bäste dräng • Allt för många i dagens samhälle vill åtnjuta/ha/få någonting men är sällan beredda att arbeta för det själva.

Det är en självklarhet att hjälpa sitt barn att visa och uppmuntra hur man går tillväga när man ska söka ett jobb - likt allt annat i livet. Att däremot agera som en "representant" är dock att göra barnen en björntjänst...

Själv är bäste dräng - fortfarande.

Maria • Sluta curla sönder era barn! Hur ska de kunna växa upp till ansvarsfulla vuxna när föräldrar t o m söker jobb åt dem! Hemskt!

Ann • Alla lagliga och korrekta sätt att hjälpa sig själv eller någon annan att hitta jobb är ok. Det ligger ingen prestige i arbetssökandet, ensam är inte stark. Tillsammans är man starkare. Oavsett var hjälpen kommer ifrån.

Minska riskerna för kriminalitet

Sedan i somras har Kevin och hans tonårsbarn aktivt sökt efter jobb, men ungdomarna är fortfarande arbetslösa.

Kevin Hrustic vill säkra att hans barn kommer in på rätt bana i livet. Och att unga kommer ut i arbetslivet tror han kan minska riskerna för att de istället hamnar i kriminalitet.

Söka sina egna jobb

Att Kevin söker jobb åt sina barn istället för att de själva gör det, tror han inte ger en negativ effekt hos arbetsgivare.

– Jag tror inte det skulle vara något fel med att jag ringer och säger att jag presenterar min dotter istället för att hon presenterar sig själv.

Butikschef Fredrik Fast ser däremot problem med att barn och ungdomar inte söker sina egna jobb.

– Ska man jobba så ska man ta ett visst ansvar och då bör man kunna ta ansvaret att man också söker jobbet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.