En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en livlig butik med varuhyllor och kunder som handlar, och skyltar ovanför med olika avdelningar. Den högra sidan visar en person med mörk tröja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kevin Hrustic söker jobb åt sina tonårsbarn och tror inte det ger en negativ effekt på arbetsgivare. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT/Privat

Kevin från Göteborg söker jobb åt sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Att föräldrar tar en aktiv roll i sina barns jobbsökande är vanligt. Det vittnar matbutiker, kaféer, och gymkedjor om. Kevin Hrustic från Göteborg hjälper sina barn med att skriva CV och lägga ut annonser.

– Det är en bra och positiv sak att barnen kommer ut, säger han.

Det är inte ovanligt att föräldrar söker jobb åt sina tonårsbarn, en av dem är Kevin Hrustic från Göteborg. Det är så pass viktigt för honom att hans 17-åriga son och 18-åriga dotter lär sig av utmaningarna på arbetsmarknaden att han gärna ställer upp.

– Det är en bra och positiv sak att barnen kommer ut. Det händer så mycket runtomkring oss i samhället. Det är många barn och ungdomar som förstörs, säger han.

Texten fortsätter efter chatten.

Hur ser du på att föräldrar söker jobb åt sina barn?

Carl • Att hjälpa till med CV och personligt brev (korr-läsa, lämna feedback och liknande), tipsa om jobb och kanske ha fejk-intervjuer hemma är helt okej enligt mig. Men att söka, representera och vara aktiv i processen ser jag som ett hinder av den personliga utvecklingen och ett övertramp av förädlarna. Är även negativt inställd till att föräldrar 'fixar' jobb åt sina barn på föräldrarnas arbetsplatser, men det är mer för att alla har inte den lyxen och att det kan ses som en form av korruption.

Pinnat inlägg

Det är inte ovanligt att föräldrar söker jobb åt sina barn – och i vissa fall vill de till och med följa med på sina barns anställningsintervjuer. Vad tycker du? Är det en bra eller dålig idé att föräldrar söker jobb åt sina barn? Dela gärna med dig i chatten!

Mamma Mia • Korrektur läs CV och personligt brev. Hur de ska hälsa bete sig när de möter nya människor borde de ha lärt sig långt innan de är dax att söka jobb. Tipsa och lägga ett gott ord är väl aldrig fel. Men följ för allt i världen med på anställningsintervju

Iril • Kan en tonåring i 17 - 18 års ålder inte söka jobb själv så har föräldrarna gjort många fel. Det hade ju kanske inte behövt curla dem till den milda graden. Ska föräldrar följa med dem till jobbet och hålla dem i handen när de behövergå på toan också?

pingvin • Jag brukar säga att det är ”livskunskap” som vi missar att lära ut idag. Man borde inte få gå ut gymnasiet om man inte lärt sig hur man söker jobb i Sverige, hur svensk arbetsmarknad fungerar. Dem borde även lära sig vilka myndigheter vi har, varför dem finns och vilken hjälp vi kan få. Det är just avsaknaden av ”livskunskapen” som är en brist.

På sätt kan dem börja planera för framtiden, veta vad som förväntas av dem och då blir det inte lika läskigt när man vet på ett ungefär hur samhället fungerar även om man har lite sämre förutsättningar. Kunskap är makt.

Kan man inte får hjälp att förstå spelreglerna, så blir det extra svårt att hantera vuxenlivet. Tycker verkligen att gymnasiet borde baka in arbetslivskunskap och praktik i alla sina utbildningar.

Det är så mkt man skulle säga här.

Hilda • Du gör ditt barn en björntjänst. Behöver barnet hjälp att bolla formuleringar i sitt brev eller fixa till ett cv, okej tycker jag. Men inte att ta kontakten med arbetsgivare. Det behöver man klara själv. Jag skulle som arbetsgivare sortera bort de som låter sin förälder söka jobb åt dem.

Lhene • Att erbjuda sig att korrekturläsa CV och puscha dem att själv ringa eller knacka på hos företag/affärer är det jag själv tycker är ok. Att ekipera dem i lämpliga kläder för uppdraget äv väl ochså ok.
Mina egna har sålt jultidningar och majblommor samt kvällstidningar för att dryga ut veckopengen och var det gjorde dem ganska säkra på att våga prata med nya människor.

Silverfat • Finns otaliga tips på internet hur man söker jobb, skriver cv osv. Lär det istället för sociala medier och onlinespel.

Sandra • Som företagare skulle jag aldrig anställa en person som tog med sig en förälder på anställningsintervjun. Det utstrålar osäkerhet och jag tror inte att den sökande skulle klara av att ta eget ansvar och initiativ. Vad händer när det är dags för möten m.m.

Mamma till 3 • Det är rätt naturligt att göra som förälder så länge som ungdomarna är OK med det. Som ung har du inte så stor erfarenhet av arbetsmarknaden och hur du ska marknadsföra dig i ett CV och personligt brev. Som förälder känner du din ungdom och vet vilka kvaliteter som hen har. Föräldern marknadsför, men det är ungdomen som "har upp till bevis" vid en anställningsintervju.

Mats • Att söka jobb åt sina barn gynnar dem inte ett färn, att de skulle ha ett jobb innebär inte något vaccin mot kriminalitet, det finns folk som tar allt de kommer över på sin arbetsplats .Arv och miljö är de avgörande faktorerna när det kommer till kritan.

Peyer • Skulle inte anställa någon som skickade/tog med sin förälder till en intervju. Klarar man inte det själv är man verkligen inte redo för arbetslivet.

Minska riskerna för kriminalitet

Sedan i somras har Kevin och hans tonårsbarn aktivt sökt efter jobb, men ungdomarna är fortfarande arbetslösa.

Kevin Hrustic vill säkra att hans barn kommer in på rätt bana i livet. Och att unga kommer ut i arbetslivet tror han kan minska riskerna för att de istället hamnar i kriminalitet.

Söka sina egna jobb

Att Kevin söker jobb åt sina barn istället för att de själva gör det, tror han inte ger en negativ effekt hos arbetsgivare.

– Jag tror inte det skulle vara något fel med att jag ringer och säger att jag presenterar min dotter istället för att hon presenterar sig själv.

Butikschef Fredrik Fast ser däremot problem med att barn och ungdomar inte söker sina egna jobb.

– Ska man jobba så ska man ta ett visst ansvar och då bör man kunna ta ansvaret att man också söker jobbet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.