exteriör IAC färgelanda industri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagen fick anställda på IAC Färgelanda information från konkursförvaltaren. Hör dem berätta om konkursbeskedet i klippet. Foto: SVT

Konkursförvaltarens besked: Hoppas ha ny ägare i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera möjliga intressenter till IAC Group. Det budskapet levererades till de anställda vid ett informationsmöte under fredagen.

Klockan 12 på fredagen hölls ett extrainsatt möte för de anställda på företaget. Där presenterade konkursförvaltaren att man redan idag hade flera intressenter till att köpa företaget.

– Det finns intresse, framförallt eftersom det finns ett behov av produkterna som bolaget tillverkar hos deras kunder. Därför ser förutsättningarna att sälja goda ut, säger Mikael Kudu, konkursförvaltare.

Fabrikerna ska säljas som en enhet och målet är att ha klart affären i augusti. Fram tills dess kommer verksamheten att fortsätta som vanligt.

– Förutsättningarna i den här konkursen ser mycket bättre ut än i en ”normal” konkurs eftersom det finns ett behov av att bibehålla produktionskapacitet, säger Mikael Kudu.

”Alla är chockade”

Konkursbeskedet för fordonskomponenttillverkaren IAC Group slog ner som en bomb i Färgelanda. På orten finns en av företagets tre svenska fabriker där 600 personer arbetar. Det är kommunens största privata arbetsgivare.

– Alla är ju lite chockade men vi jobbar framåt, Vi försöker att inte märka av det, säger Ivica Stojkovic, huvudskyddsombud på IF Metall.

Leo Shala har jobbat på IAC i Färgelanda i sju år och arbetar idag som montör.

– Blir jag arbetslös får jag söka upp ett nytt jobb och i dagens läge är det inte så lätt att få ett nytt jobb, säger han.
Företaget har även verksamhet i Skara och Göteborg.

IAC skylt och anställd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osama Miqdad är anställd på IAC Group i Torslanda och är orolig inför framtiden. Hör honom och andra berörda i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.