Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör Kaarina Sundelin från VGR berätta om hur strejken har redan påverkat vården i Västra Götaland Foto: Janerik Henriksson/TT

Konsekvensen av vårdstrejken i Västra Götaland: 450 färre operationer och 3 500 uteblivna vårdbesök

Uppdaterad
Publicerad

54 vårdenheter strejkar i Västra Götaland just nu.

Efter drygt två veckor märks påverkan på regionala sjukhusen tydligt – det har resulterat i hundratals förflyttade operationer och tusentals uteblivna vårdbesök.

– Eftersom vi har utfört mindre vård än planerat så ökar ju kön, säger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Konsekvenserna av strejken är många, det menar Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör i Västra Götalandsregionen och också beslutsfattare för hantering av vårdkonfliktens effekter.

– Det hade genomförts 450 färre operationer jämfört med samma period förra året, förra veckan hade vi 200 färre tillgängliga vårdplatser och 3 500 färre besök på våra mottagningar jämfört med samma vecka föregående år, säger hon.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Håller inte om med kritiken

Arbetsgivaren håller inte med om Vårdförbundets kritik att de utnyttjar begreppet ”påstådd samhällsfara”. Enligt Kaarina Sundelin handlar förhandlingarna om att säkerställa akut vård och vård som inte kan vänta.

– Vi går inte fram i det lättvindigt utan vi har välgrundade orsaker, säger hon.

Hoppas på en lösning

Det som bland annat förhandlas nu är övertidsblockad för ambulanssjukvården i hela Västra Götalandsregion.

– Jag hoppas innerligt att så snart som möjligt man återupptar förhandlingar och kommer till en lösning i den här konflikten, säger Kaarina Sundelin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskor från gastroenterologisk endoskopimottagning på Östra sjukhuset strejkar från den 4 juni – den dagen strejken bröt ut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet