• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Göteborgs krogtider inspirerar Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Begränsningen av krogarnas öppettider i Göteborg ansågs förlegat – men nu kan Köpenhamn göra samma sak.

Göteborg ansågs förlegat när politikerna i våras beslutade att begränsa öppettiderna på krogen. Men även i Skandinaviens största metropol, Köpenhamn, börjar nu sena öppettider vålla debatt.

Sedan mitten av augusti måste alla krogar i Göteborg stänga klockan tre på fredagsnätter. En liknande lösning skulle Pia Allerslev, borgmästare i Köpenhamn, kunna tänka sig. I höst har hon befunnit sig i centrum av en stormig debatt om de sena öppettiderna på stadens krogar. Hon vill nämligen att antalet ställen med fem-tillstånd ska bli färre i centrum.

Storstadskollen

Svårare att få fem-tillstånd

Fram tills nyligen fick den som ville starta en ny krog i Köpenhamn nästan automatiskt tillstånd att ha öppet till klockan fem på morgonen. Så är det inte längre. Hittills i år har tillståndsnämnden, där Pia Allerslev är ordförande, sagt nej till fem nya ställen med ilskna entreprenörer och rättsliga efterspel som följd.

– Polisen har kommit till oss och sagt att det blir mer våld och skadegörelse ju senare ställena stänger. Därför har det varit viktigt för oss att markera att vi inte kan ha för många ställen som stänger klockan fem, säger Pia Allerslev.

En stor skillnad mellan städerna

Det hela känns igen från Göteborg. Här sökte dåvarande polismästare Lars Klevensparr år 2010 upp politikerna med en vädjan om att ändra synsätt vad gäller krogarna.

Men det finns en väldigt stor skillnad mellan Köpenhamn och Göteborg. Köpenhamn har ungefär 500 ställen med tillstånd att ha öppet till klockan fem. Göteborg har tolv.

Överhuvudtaget är det i Sverige svårt att få tillstånd att ha öppet inpå morgontimmarna. Ett fem-tillstånd ställer höga krav på krogägaren och får man väl tillstånd är det dessutom tidsbegränsat. Det gäller såväl Göteborg som Stockholm och Malmö.

– Man kan få permanent tillstånd till att ha öppet till klockan tre. Serveringstid efter det ges tillstånd ett år i taget, säger Lisa Lannerud på tillståndsenheten i Malmö.

Malmö – problem med svartklubbar

I Malmö hade man fram till för tio år sedan stora problem med svartklubbar, som ofta styrdes av kriminella gäng. Och med det i åtanke tycker Håkan Gustafsson på citypolisen i Malmö att det är bättre att låta vissa klubbar ha öppet till fem.

– Dessutom skapar man onödiga friktionsmiljöer när alla ställen stänger samtidigt, säger han.

Han får medhåll av Henrik Greve, som tar en kaffe på Gothersgade i Köpenhamn, en av stadens klubbtätaste gator.

– Det är bra att folk kan vara ute till klockan fem, då är de riktigt trötta när ställena stänger och vill bara gå hem, säger han.

Pia Allerslev i Köpenhamn betonar att hon fortfarande vill att det ska finnas ställen som har öppet till fem. Men hon är övertygad om att nattmiljön i Köpenhamns inre delar skulle bli bättre om färre ställen hade fem-tillstånd.

– Tyvärr får vi inte säga nej till ett ställe med hänvisning till att området är mättat. Det är olagligt, och därför försöker jag nu få regeringen att bli uppmärksam på detta.

– Vi kan inte ens besluta att alla ställen ska stänga klockan tre, som ni gjort i Göteborg. Men det ska bli intressant att följa utvecklingen hos er, och se om det är rätt väg att gå, säger hon.

Fakta: Krogtider

Göteborg: 285 tillstånd till två eller senare, varav 12 tillstånd till fem (på lördagar)

Malmö: 82 tillstånd till två eller senare, varav 6 tillstånd till fem.

Stockholm: 242 tillstånd till två eller senare, varav 14 tillstånd till fem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storstadskollen

Mer i ämnet