Dubbelbild: tjäderhanne som sträcker på halsen till vänster, bekymrad skogsägare till vänster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristofer Stigen får inte statligt stöd för att han hjälper till att skydda tjäderbeståndet på sin mark. Ett stöd andra skogsägare fått. Hör honom berätta varför han tycker att det är orättvist. Foto: TT/SVT

Kristofer kräver staten på miljoner då tjäder stoppade avverkning

Uppdaterad
Publicerad

Kristofer Stigen i Bollebygd förlorar miljoner för att det finns tjädrar på hans skogsfastighet och han har tagit staten till domstol för att få ersättning. Det finns stöd för skogsägare som bevarar skyddsvärda arter. Men vem som får ersättning verkar vara ett juridiskt lotteri i Kristofers ögon.

Skogsstyrelsen förbjuder Kristofer Stigen att kalavverka delar av sin skog då det finns en parningsplats för tjädrar där. Och tjädern är skyddad enligt artskyddsförordningen. Istället skulle han få hugga ner en del träd i en del av området, så kallad plockhuggning.

– Det finns kanske fyra–sex tjädrar här och det innebär en förlust på runt en halv miljon per tjäder för mig, säger Kristofer Stigen.

Tjädern är inte rödlistan och den kategoriseras som livskraftig och får jagas under delar av året.

– Det här med artskyddet och ersättningen är den mest akuta frågan i Skogssverige just nu. Man har varit väldigt otydlig och det behöver man göra någonting åt, säger Helena Lindahl (C), riksdagsledamot och landsbygdpolitisk talesperson.

Lotteri vem som får ersättning

Otydligheten menar hon visar sig i ett antal olika domar de senaste åren. I Högsta domstolen förra året togs en liknande fall upp och där fick ett skogsbolag rätt till ersättning då de inte fick totalavverka på grund av tjäder. En dom som gjorde att Kristofer valde att processa.

– Det är så orimligt. Det verkar vara ett lotteri. Det kan inte vara på det viset, säger Kristofer Stigen, skogsägare i Bollebygd.

Men Mark- och miljödomstolen i Vänersborg tolkade HD-domen att den begränsning som satts av Skogsstyrelsen, dvs plockhuggning, inte kan anses avsevärd. Och därför är Kristofer inte berättigad ersättning.

– De sa blankt nej till mina krav på ersättning, säger Kristofer Stigen.

– Det är ju helt rättsosäkert och tyvärr är det flera skogsägare som drabbas av just det som Kristofer drabbas av, säger Helena Lindahl (C).

Kristofer Stigen går nu vidare och skall nu överklaga till Mark- och miljööverdomstolen.

Tjäder

Tjädern är en skogsfågel. Den är en mycket stor och tung hönsfågel som liknar orren. Den är inte rödlistan och den kategoriseras som livskraftig. Tjäder får lov att jagas under vissa tider under året i stora delar av landet. I Västra Götaland får all tjäder jagas från 25 augusti till och med 30 september och tjädertuppar från 1 januari till och med 31 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.