En delad bild som visar två personer i olika miljöer. Till vänster står en man utomhus, klädd i en ljus kavaj över en brun tröja, med en byggnad i bakgrunden. Till höger står en kvinna inomhus, klädd i en svart kavaj över en blommig blus, med gröna växter i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristofer Lundberg kommenterar beskedet om att han nu uteslutits från Vänsterpartiet. Foto: SVT

Kristofer Lundberg utesluten från Vänsterpartiet: ”Besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Angeredspolitikern Kristofer Lundberg är besviken på Vänsterpartiet efter att ha blivit utesluten bland annat på grund av sitt stöd till terrorklassade PFLP. Men Maria Forsberg (V), tillträdande partisekreterare, känner sig trygg med beslutet.

– Det är en samlad bedömning, det har varit interna konflikter under en längre tid.

Kristofer Lundberg, tidigare ordförande för Vänsterpartiets partiförening i Angered i Göteborg, har uteslutits ur partiet. Det bestämdes av Vänsterpartiets partistyrelse på onsdagskvällen.

Tidigare i veckan skrev runt 30 palestinska grupper under ett brev som skickades till Vänsterpartiet för att Lundberg skulle få stanna, och hotade själva med att lämna om han fick gå.

”Det är rent nonsens”

Till SVT säger Lundberg att han är besviken att Vänsterpartiet vacklar i avgörande politiska frågor som Israel- Palestinafrågan, och menar att partiet nu kommer tappa medlemmar.

Hur ställer du dig till beskedet?

– Det är tråkigt. Framför allt tror jag inte partiledningen förstår vad det här beslutet kommer att innebära för Vänsterpartiet, säger han.

Partistyrelsen: Bygger på samlad bedömning

Maria Forsberg (V), tillträdande partisekreterare, uppger att uteslutningen bygger på en samlad bedömning av flera saker och att de försökt lösa situationen.

– Det har funnits stora samarbetsproblem. Det har varit interna konflikter länge. Han har bidragit till att vi har blivit otydliga i några av våra mest grundläggande frågor, bland annat har han stöttat en organisation som var med i attacken 7 oktober, säger hon.

Intern kritik: ”Betedde sig odemokratiskt”

Men lokalt finns också de som tycker att det är rätt av partistyrelsen att utesluta Lundberg.

Margreth Heirås (V) är mångårig medlem i Vänsterpartiets förening i Angered och välkomnar beskedet. Enligt henne har det funnits en skarp konflikt mellan vissa medlemmar och Lundberg. Hon hävdar att han nonchalerat medlemmars åsikter.

– Han betedde sig helt odemokratiskt, vi hade ingenting att säga till om, säger hon.

Hur ser du på att Kristofer Lundberg har uteslutits nu?

– Jag tycker det är jättebra. Då kanske vi kan bygga upp en fungerande lokalorganisation, säger hon.

Lundberg avfärdar Margreth Heirås (V) kritik om honom som ledare.

– Det är en besviken medlem som inte fick förnyat förtroende i styrelsen.

Hur ser du på hennes kritik om att du har varit odemokratisk som ordförande?

– Det är rent nonsens. Vi diskuterar beslut på möten och det är majoriteten som bestämmer vilken väg partiföreningen ska gå. Hon har inte fått stöd för de förslag hon har lagt och så fungerar det i demokratiska föreningar.

Detta är PFLP

Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP, klassas av EU och USA som en terrororganisation och bildades efter sexdagarskriget 1967.

Under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet genomförde organisationen en rad terrordåd och politiska aktioner. Bland annat låg PFLP bakom flygkapningar och bombattentat. Organisationen har även genomfört väpnade attacker mot militära och civila israeliska mål.

PFLP ses som en sekulär organisation som beskrivs som marxist-leninistisk. Organisationen har historiskt motsatt sig en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.