Strax före det att meeto-rörelsen drog igång på allvar i höstas började Chalmers studentkår att samla in anonyma berättelser från studenter och personal. Det omfattande arbetet inleddes för att ligga som grund för ett förändringsarbete och en nolltolerans mot sexism.
På måndagsförmiddagen hade 176 berättelser kommit in, varav flera publicerats via Chalmers studentkårs interna nyhetsbrev.
– Jag tycker det är fruktansvärt och en extremt tung läsning. Man blir lite sårad i själen när man inser att det är sådana här saker som händer varje dag i våra föreläsningssalar och på våra campusområden, säger Carl Toller, ordförande för Chalmers studentkår.
”Oerhört allvarligt”
Berättelserna – ni kan ta del av några utdrag nedan – visar att problemen med sexism är utbredda och att både studenter och personal kränkt varandra på olika sätt. Det vittnas även om våldtäkter och sexuella övergrepp.
– Det är väldigt omskakande. Vi har jobbat länge med en grabbig kultur men att det skulle vara så här illa överraskar mig, säger rektorn Stefan Bengtsson.
Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst finns även förtroendevalda studenter som misskött sig.
Hur ser du på att kåraktiva finns med bland de här berättelserna?
– Det är oerhört allvarligt. Det är verkligen inte något som vi som kår står för. Vi ska stå för en plats där alla behandlas lika och där man kan känna sig trygg, oavsett om det är under dag- eller kvällstid, säger Carl Toller.
Ska förenkla anmälningsrutiner
På Chalmers är ungefär 35 procent kvinnor, sett till både personal och studenter. För att ge dem en tryggare miljö, både i föreläsningssalar och på campusområdena Johanneberg och Lindholmen, kommer nu högskolan att intensifiera sitt arbete.
– Det innebär att vi kommer att förtydliga och förenkla hur man kan anmäla om det händer saker. Vi kommer säkerställa att alla vet vad som händer efter man har anmält och hur den fortsatta processen ser ut, säger Stefan Bengtsson.
Rektorn: ”Vi ska stå på er sida”
Chalmers kommer även att förstärka informationspassen kring kränkningar och trakasserier de har under introduktionerna för nya studenter och arbeta mer med intern kommunikation.
Vad vill du säga till dem som nu gått ut och berättat om det de varit med om?
– Att ni är jättemodiga och att ni hjälper Chalmers att bli ännu bättre. Vi ska stå på er sida och stötta er, säger Stefan Bengtsson.
Utdrag från några av berättelserna på Chalmers
”Jag bad den manlige föreläsaren om hjälp att hitta en labbpartner och fick till svar ”Fina flickor som du auktionerar vi ut på rasten!”. Jag tackade nej till ”erbjudandet” och kände mig olustig på alla föreläsningar resten av läsperioden.”
”Har flertalet gånger under olika tillfällen blivit tafsad på av en kille i klassen när han varit berusad. Det handlar om händer på rumpa och bröst samt försök till att gå hem ihop och kyssar.”
”Minns att jag vaknade upp och insåg vad som hände, men var helt oförmögen att röra mina armar och ben. Vände bort mitt ansikte, i hopp om att det skulle vara tydligt nog för honom. Men det var det inte.”
”Jag anser att många sånger som sjungs på sittningar är sexistiska. Det känns väldigt olustigt för mig som kvinna att sjunga med i dessa sånger, där kvinnan endast tycks finnas till för att behaga mannen.”
”Han lutar sig fram och säger ”Men ser du inte ut som ett luder?” och så ler han, jag står kvar chockad och han valsar nöjd därifrån. Sedan dess går jag aldrig till Gasquen och jag skäms eftersom jag vet att han har vänner som är mina.”
”Manliga chefer och anställda kommenterar kvinnliga anställda eller kollegor kring deras kroppar och utseende högt inför alla, ofta och utan eftertanke.”
”Jag upplever sexism i min vardag på Chalmers varje vecka. Jag har blivit kallad slyna (”på skoj” enligt han. Jag tyckte inte det var lika roligt...) och PK-hora som förtjänar 30 cm kuk. Jag hör ofta skämt som ”tjejer borde inte plugga på Chalmers utan stå i köket”.”
”Under året fortsatte han att tafsa på tjejer, han stängde in en tjej på toan och sa: ”sug!” samtidigt som han drog ner byxorna och pekade på sin penis.”
”...förklara för män att ”tvångel” är övergrepp. Förklara varför det är så få kvinnor som läser programmet. Att det måste vara ”kvinnor med skinn på näsan” som ska orka, det är helt åt helvete.”