En person i blå tröja går mot en lastbil med texten ”FOR THE HEROES OF UKRAINE”. Lastbilen är parkerad på en asfalterad yta, med byggnader i bakgrunden. En annan lastbil syns delvis till höger i bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Wennergren ska köra kylbilen från Uddevalla till Lviv där den ska fungera som mobilt bårhus. Foto: Lisa Johansson/SVT

Kylbil från Brålanda blir bårhus i Ukraina

Publicerad

De har donerat fordon för att rädda liv i krigets Ukraina – den här gången kör de ner fordon för att ta hand om de döda.

– Jag tyckte att det var en udda fråga först, men man förstår att det behövs, säger Anders Hallqvist, styrelseledamot.

När Stiftelsen Blåljus i samverkan lämnar Sverige den här gången för att köra mot Lviv i Ukraina är det för tolfte gången sedan Rysslands storskaliga invasion av landet, något som Melleruds Nyheter rapporterat om tidigare.

En blodbuss, tre brandbilar, fyra ambulanser – och två kylbilar ska lämnas. Kylbilarna, som ska fungera som mobila bårhus, var något som deras ukrainska kollegor efterfrågade särskilt.

Kriget i Ukraina

Att hitta en kylbil var inte helt enkelt, men tillslut hittade man en lastbil som tidigare transporterat matvaror till salu i dalsländska Brålanda. Säljaren i sin tur blev engagerad av syftet och kunde genom sina kontakter få fram ytterligare en bil.

Ser fortsatt donationsvilja

Stiftelsen bildades 2018 och sysslade till en början uteslutande med att samla in pengar till blåljuspersonal från hela landet som skadats i tjänsten. Att sedan ta steget till att hjälpa ukrainska kollegor var inte långt enligt Anders Hallqvist, som till vardags är trafikpolis i Vänersborg.

Han upplever inte någon avmattning i donationerna som är öronmärkta till Ukraina – något som andra organisationer vittnat om. Inför den här resan kommer gåvorna både från allmänt håll – som region Stockholm och räddningstjänsten i Falkenberg i Halland, men också privata donationer där den enskilt största var på 72 000 och täckte inköpet av en brandbil.

– Jag tror att det har varit bra att vi är så nischade i vad vi gör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet