I helgen marscherar föräldrar hand i hand med lärare och skolledare i en protest mot effektiviseringskrav och nedskärningar i skolan. De marscherar på 12 orter över hela landet. Bilden är från Götaplatsen i Göteborg. Foto: SVT

Lärarfacken och Skolföräldrarupproret står bakom Skolmarschen

Uppdaterad
Publicerad

I en protest mot effektiviseringskrav och nedskärningar i skolan marscherade ca ett tusen skolledare och föräldrar i Skolmarschen. På 12 orter över hela landet har det protesterats i helgen, och under söndagen var det Göteborgs tur.

– Vi kommer fortsätta tills det sker en förändring, säger Linnea Lindquist, rektor på Hammarkulleskolan och en av initiativtagarna till marschen.

Bakom Skolmarschen står lärarfacken och Skolföräldrarupproret. De kritiserar skolan och kommunerna för nuvarande och kommande nedskärningar.

– Nedragningarna trasar sönder skolgången, säger Britta Brus, också hon en av initiativtagarna.

Besparingarna har redan fått för stora konsekvenser, säger Linnéa Lindquist, rektor vid Hammarkullsskolan i Göteborg.

– Det finns rektorer som inte har budget för att ha en lärare per klass. De måste alltså överskrida budget, för det är orimligt att inte ha en lärare i varje klassrum. Tillsägelsen blir att ta av något annat, men det finns inget annat att ta av.

Färre pedagoger och större klasser

Linnéa Lindquist är också en av initiativtagarna till helgens skolmarscher, som genomförs av ett nätverk av olika personalgrupper i skolan samt föräldrar till elever. Hon vill att en bredare allmänhet ska förstå hur verksamheten i skolan påverkas.

-Det märks ju att det blivit färre elevassistenter, att det blivit färre speciallärare och specialpedagoger och att klasserna blivit större. Grupperna i fritidshemmet växer kraftigt, det finns grupper med upp mot 100 elever och högst tre vuxna. Kraven blir övermänskliga, säger Linnéa Lindquist.

Men är inte skolan lite av ett svart hål, det kan aldrig bli för mycket pengar?

– Absolut inte, man måste veta vad man gör, vidta rätt åtgärder, säger Britta Brus.

Klocka 13.30 samlas man på Götaplatsen för vidare marsch ner till Gustav Adolfs torg.

Vad hoppas ni uppnå?

– Vi hoppas bli lyssnade på, säger Britta Brus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.