Idag är så gott som alla kommunala gymnasier i Göteborg låsta. Foto: TT

Låsta gymnasieskolor i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan var nästan alla gymnasieskolor i Göteborg olåsta under skoltid. Idag är så gott som alla kommunala gymnasier låsta och man måste ha passerkort för att komma in.

En av de sista att införa passerkort är Polhemsgymnasiet som i dagarna sjösätter sitt inpasseringssystem.

– Trenden är att vi låser våra dörrar och vi har på bara ett par år gått från helt vidöppna gymnasieskolor till helt låsta, berättar Benny Lindgren, som är säkerhetsansvarig på Göteborgs kommunala gymnasier.

De kommunala gymnasieskolorna i Göteborg omfattar nästan 200.000 kvadratmeter lokalytor, med uppåt 17.000 elever och 2.400 anställda, som idag skyddas av helt låsta lokaler.

– I princip har samtliga infört skalskydd i form av någon variant av passerkort eller taggar, säger Benny Lindgren.

Anledningen är förstås att man vill hindra obehöriga att komma in på skolan.

– Under många år har vi haft problem med att främlingar utifrån tagit sig in och brutit upp elevskåpen för att stjäla värdeföremål,  säger Benny Lindgren.

– Redan nu kan vi konstatera att låsta dörrar har inneburit att färre främlingar rör sig i korridorerna, en ökad trygghet och en ökad studiero, och det verkar som om antalet inbrott i elevskåpen har minskat i år, men hela resultatet kommer i min rapport i februari till Utbildningsnämnden.

Hotfulla intrång

Det har också varit problem med att obehöriga tagit sig in och hotat personal och elever. Ett exempel på det var när en kille i 17-årsåldern tog sig in på Lindholmens tekniska gymnasium den 29 januari 2015 och hotade en kvinnlig lärare med vad som då sades vara ”ett pistolliknande föremål”, vilket förorsakade en massiv polisinsats.

– I själva verket hade killen inte någon pistol, säger Benny Lindgren. Det handlade om ett svartsjukedrama och killen, som gick på en annan skola, blev avstängd från skolan.

En annan incident inträffade den 21 oktober 2015 då ett gäng obehöriga killar gick in på Polhemsgymnasiet och gick runt i klassrummen och skrek att alla tjejer måste ha slöja. Det var bland annat den händelsen som gjorde att Polhemsgymnasiets ledning beslöt sig för att låsa dörrarna och införa ett passerkortssystem.

Trollhätteattacken underordnad

Den 22 oktober 2015 inträffade den tragiska skolattacken på grundskolan Kronan i Trollhättan där tre personer mördades av en man som senare sköts till döds av polisen.

Men Benny Lindgren menar att det inte är Trollhätteattacken som gjort att skolorna numera har låsta dörrar.

– Det är viktigt att poängtera att händelsen i Trollhättan har underordnad betydelse, säger han.

– Redan för tre år sen kom Skolverkets skrift om väpnat våld i skolmiljö och rekommendationer om hur man ska arbeta för att motverka våldet. Den gjorde nytta och ökade medvetenheten om våldsproblematiken i skolorna, säger Benny Lindgren.

Övervakningskameror

Det finns också önskemål om ökad kameraövervakning från flera skolor, men Benny Lindgren tror inte att det kommer att bli så vanligt.

– Man måste både ha tillstånd från Utbildningsnämnden och Länsstyrelsen, som är väldigt restriktiv med att ge tillstånd för övervakning i miljöer där allmänheten rör sig, säger han.

I år har man bara installerat en kamera  och det är en infraröd kamera i närheten av Angeredsgymnasiet . Där har man tidigare haft inbrott via taket och nu ska kameran larma om någon rör sig på taket.

Bemannad reception

Benny Lindgren vill hellre se fler bemannade receptioner på skolorna.

– Vi har väldigt få receptioner, men väldigt många ingångar i våra skolor och det är vår akilleshäl, menar han.

– Min personliga uppfattning är att i framtida skolor måste vi kraftigt begränsa antalet ingångar samt ha en bemannad reception vid huvudingången som har koll på vilka som kommer in.

– Men vi kan aldrig bara förlita oss på att tekniska lösningar och skalskydd ska ge maximal säkerhet på skolorna. Minst lika viktigt är klara och tydliga ordningsregler och att skolorna aktivt arbetar med en stark inre värdegrundskultur. Tryggheten måste skapas inifrån, menar Benny Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.