Det blir ingen julgran som tänds upp på Liseberg i år. Foto: TT

Lisebergs pengakris: Ingen julgran i Lisebergstornet

Uppdaterad
Publicerad

Varje år i november tänds Lisebergstornet upp som en julgran. Men i år blir det ingen traditionsenlig monteringen av julstjärnan på toppen av det 116 meter höga tornet, som förblir nedsläckt. Liseberg anser sig inte ha råd.

– Vi kan inte prioritera en sådan kostnad i det läget som vi befinner oss i, säger informationschefen Julia Vasilis.

Starta klippet för att se första gången granen tändes vid millenieskiftet.

För tjugo år sedan var det dags för en pampig premiär: julgranen i Lisebergstornet tändes med en raket som sköts från stora scenen. Vid huvudentrén välkomnades gästerna av en tusen röster stark kör som stod uppradad längs gången. Sedan dess har granen blivit ett landmärke för göteborgarna. Men i år blir det inget. 

”Inget annat val”

Redan i maj tvingades nöjesparkenLiseberg varsla nära en fjärdedel av sina heltidstjänster. Totalt rörde det sig om 95 tjänster.

– Vi hade inget annat val i den situationen vi befann oss i, säger informationschefen Julia Vasilis. Och att i år då tända en gran som kostar över 400 000 kronor att montera upp, driva och sedan montera ned, känns inte rätt, säger Julia Vasilis.  

Men reaktionerna mot att det inte blir någon gran i år har inte låtit vänta på sig. Julgransaktivisten Karin Andersson menar att en sak är att parken är stängd, men att frånta staden dess julstämning i tider som dessa, är helt fel: 

– Det är ju nu som vi verkligen behöver vår julgran, säger Karin Andersson.

Fakta Julstjärnan på Liseberg:

Julstjärnan på Lisebergstornet väger 350 kilo och är sex meter i diameter. Lisebergstornets längd, 146 meter över havet, 3,8 kilometer ljusslingor kläder ”julgranen”. I jultid kläs tornet i flera hundra meter långa ljusslingor så att det ser ut som en jättelik julgran, synlig från stora delar av Göteborg. Detta gjordes första gången den 24 november 2000.

Källa: Liseberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.